Wykonanie
Tak, dzisiaj bardzo zdrowo i wiosennie.Wiem, że do prawdziwej wiosny mamy jeszcze daleko, ale... Ja już jej chcę! Już czekam.Dlatego przemycam małe promyki tej
pory roku do mojego śniadania.Pasta z
twarogu białego i
avocado pobudzi Was do życia,
doda sił i na pewno będzie bardzo smakowała!Jeśli
czosnek nie bardzo sprawdzi się, bo musicie iść do pracy, możecie do pasty dodać
szalotkę.Smak nieco inny, ale to nie ma wielkiego znaczenia.Ja robiłam moją pastę pod kątem gości, dlatego "ubrałam" ją w łososiową skórkę.Ale spokojnie, ten element możecie pominąć. Chociaż przyznaję, że
łosoś postawił kropkę nad "i".Zaczynamy!Potrzebujesz:1 średnie, miękkie
avocado100 g
twarogu białego, półtłustego1 mały
pomidorZąbek
czosnkuSok z cytryny ( ok 2łyżki)
SólPieprzŁosoś w plastrach (opcjonalnie)WYKONANIE:1.
Avocado myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy pestkę. Łyżeczka wyciągamy delikatnie cały miąższ i ugniatamy go widelcem. Całość skrapiamy
sokiem z cytryny, dodajemy
sól i
pieprz.2.
Pomidora myjemy i kroimy w malą kosteczkę, to samo robimy z
czosnkiem. Warzywa dorzucamy do pasty.3. Dokładamy
twaróg i wszystko mieszamy razem. Doprawiamy do smaku.4. Opcjonalnie -szykujemy małe pojemniczki, kieliszki czy po prostu ramekiny. Wykładamy je delikatnie
płatkami łososia. Następnie nakładamy farsz-
twaróg.Tak przygotowane naczynka wkładamy na ok 15 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy i wykładamy na talerz lekko opukując naczynko.
Smacznego!Pani M.