ßßß Cookit - przepis na Pasta z awokado i tuńczyka

Pasta z awokado i tuńczyka

nazwa

Wykonanie

Bardzo lubię połączenie tuńczyka i awokado. Najczęściej jadam śniadania z pastą z tych składników. Jest bardzo szybka do zrobienia i niezwykle smaczna. Czasem siadam w fotelu z miseczką pasty i widelcem, zajadam się smakołykiem zapominając o chlebie.
Awokado inaczej nazywany jest smaczliwką. Jest bardzo kaloryczne więc jadam je tylko do południa. Staram się by to było głównie śniadanie. Jest cennym owocem. Zawiera kwas oleinowy obniżający poziom cholesterolu oraz m.in. potas, który zadba o prawidłowe ciśnienie krwi. Znaleźć w nim możemy dodatkowo wit. A, C, E, z grupy B, luteinę i wiele innych.
Także cieszmy się tym owocem!
Jak wybrać te dojrzałe i najsmaczniejsze owoce?
Nie ma znaczenia jaką odmianę chcemy kupić, każde dojrzałe powinno być miękkie. Bardzo często w sklepach natrafiam na twarde jak skała lub ekstra miękkie, które są z reguły już przecenione. Dziwi mnie to bo te po niższej cenie jest dojrzałe i najlepsze.
Podczas kupowania warto zwrócić uwagę na ogonek, który przy dojrzałym owocu będzie ładnie i lekko odchodził a wewnątrz zobaczymy zielony miąższ.
Awokado jadam bardzo często więc zmuszona jestem kupować te niedojrzałe. Ale można sobie z tym poradzić. Istnieje kilka sposobów na szybsze dojrzewanie owocu.
Można je pozostawić przy jabłkach lub bananach albo pozostawić w suchym i zacienionym miejscu. W zależności od tego co wybierzemy musimy odczekać średnio od 1 do 3 dni i możemy cieszyć się maślanym smakiem tego bogactwa.
Wracając do mojej pasty. Potrzebujemy jedynie tuńczyka w puszcze (najlepiej tego w kawałkach) i dojrzałe awokado.
Ja nie dodaję już soli, ze względu na intensywny smak ryby. Doprawiam jedynie pieprzem.
Awokado najpierw myjemy, a potem w kilku prostych krokach obieramy:
1. Awokado należy przekroić wzdłuż na dwie połowy, aż do pestki.
2. Połówki owocu przekręcamy w przeciwne strony. Awokado powinno ładnie i bez oporu rozdzielić się.
3. Wbijamy nóż w pestkę, przekręcamy delikatnie. Pestka powinna "wyjść" z miąższu i pozostać nabita na nóż.
4. Skórka w dojrzałym awokado powinna odejść sama ale można je obrać podobnie jak jabłko.
Awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy tuńczyka, łączymy i gotowe.
Smacznego!
Źródło:http://moje-nie-moje.blogspot.com/2015/05/pasta-z-awokado-i-tunczyka.html