Wykonanie
Bardzo lubię połączenie
tuńczyka i
awokado. Najczęściej jadam śniadania z pastą z tych składników. Jest bardzo szybka do zrobienia i niezwykle smaczna. Czasem siadam w fotelu z miseczką pasty i widelcem, zajadam się smakołykiem zapominając o
chlebie.
Awokado inaczej nazywany jest smaczliwką. Jest bardzo kaloryczne więc jadam je tylko do południa. Staram się by to było głównie śniadanie. Jest cennym
owocem. Zawiera kwas oleinowy obniżający poziom cholesterolu oraz m.in. potas, który zadba o prawidłowe ciśnienie
krwi. Znaleźć w nim możemy dodatkowo wit. A, C, E, z grupy B, luteinę i wiele innych.Także cieszmy się tym
owocem!Jak wybrać te dojrzałe i najsmaczniejsze owoce?Nie ma znaczenia jaką odmianę chcemy kupić, każde dojrzałe powinno być miękkie. Bardzo często w sklepach natrafiam na twarde jak skała lub ekstra miękkie, które są z reguły już przecenione. Dziwi mnie to bo te po niższej cenie jest dojrzałe i najlepsze.Podczas kupowania warto zwrócić uwagę na ogonek, który przy dojrzałym
owocu będzie ładnie i lekko odchodził a wewnątrz zobaczymy zielony miąższ.
Awokado jadam bardzo często więc zmuszona jestem kupować te niedojrzałe. Ale można sobie z tym poradzić. Istnieje kilka sposobów na szybsze dojrzewanie
owocu.Można je pozostawić przy jabłkach lub bananach albo pozostawić w suchym i zacienionym miejscu. W zależności od tego co wybierzemy musimy odczekać średnio od 1 do 3 dni i możemy cieszyć się maślanym smakiem tego bogactwa.Wracając do mojej pasty. Potrzebujemy jedynie
tuńczyka w puszcze (najlepiej tego w kawałkach) i dojrzałe
awokado.Ja nie dodaję już
soli, ze względu na intensywny smak
ryby. Doprawiam jedynie
pieprzem.
Awokado najpierw myjemy, a
potem w kilku prostych krokach obieramy:1.
Awokado należy przekroić wzdłuż na dwie połowy, aż do pestki.2. Połówki
owocu przekręcamy w przeciwne strony.
Awokado powinno ładnie i bez
oporu rozdzielić się.3. Wbijamy nóż w pestkę, przekręcamy delikatnie. Pestka powinna "wyjść" z miąższu i pozostać nabita na nóż.4. Skórka w dojrzałym
awokado powinna odejść sama ale można je obrać podobnie jak
jabłko.
Awokado rozdrabniamy widelcem, dodajemy
tuńczyka, łączymy i gotowe.Smacznego!