Wykonanie
Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy.Zapisany tam był pod nazwą "Placek na miodzie".Kiedy zaczęłam się nad nim zastanawiać okazało się, że to nic innego jak znany nam Orzechowiec.Ciasto jest pyszne, z dnia na dzień coraz lepsze (jednak ciasta na miodzie mają tą tendencję).Ciasto prezentuje się elegancko i zachwyca smakiem.Polecam.
Przepis:Ciasto:50 dag
mąki1 kostka
margaryny1 szklanka
cukru4 łyżki kwaśnej
śmietany (np. Piątnica 18%)2
jajka1 łyżeczka
sody oczyszczonej2 łyżki
mioduMargarynę należy utrzeć z
cukrem, kiedy powstanie puszysta prawie biała masa dodajemy
jajko,
mąkę,
miód i
sodę rozpuszczoną chwilę wcześniej w
śmietanie. Zagniatamy na jednolitą masę. Konsystencja powinna być dość zwarta. Ciasto możemy na chwilę włożyć do lodówki (ale nie jest to konieczne).Z podanych składników musimy upiec 2 blaty ciasta. Zatem dzielimy ciasto na 2 części i rozwałkowujemy, bądź wylepiamy na papierze do pieczenia. Przepis jest podany na blaszki o rozmiarach około 37x25 cm (bądź zbliżonych, nie pamiętam:) ). Pieczemy około 15 minut w temperaturze 160 stopni. Jeden placek możemy upiec od razu, drugi będzie miał na wierzchu masę
orzechową, więc przystępujemy do jej wykonania i dopiero z nią będziemy piec drugi placek.Masa orzechowa:25 dag
orzechów (pokroić w małe części)7 , 5 dag masła/margaryny7,5 dag
cukru2 łyżki
mioduWszystkie składniki podsmażamy na patelni na małym ogniu. Po przestudzeniu (tylko chwilka) wykładamy na surowe ciasto i pieczemy.Po upieczeniu dwóch placków należy odczekać aż przestygną, a później zdjąć z ich
spodu papier na którym się piekły. Należy to zrobić dość ostrożnie, gdyż placki mogą się połamać (są dość delikatne). Z powodu użycia do masy orzechowej dodatkowej porcji
miodu, górne ciasto wyjdzie ciemniejsze. Nie należy się tym przejmować. To cały jego urok.Masa budyniowa:1 kostka masła/margaryny3/4 szklanki
cukru1/2 l.
mleka2 łyżki
mąki ziemniaczanej3 łyżki
mąki pszennej2
żółtkaZe wszystkich składników, oprócz
margaryny, gotujemy
budyń. Czyli
mleko gotujemy z
cukrem, pozostałe składniki mieszamy w połowie szklanki
mleka i wlewamy strużką na gotującą się pozostałą część
mleka. Mieszamy, aby się nie przypaliło. Dobrze przestudzony miksujemy z
margaryną.Przełożenie ciasta:Na spód kładziemy cisto bez
orzechów. Na to wykładamy całą masę budyniową. Na koniec ciasto z
orzechami.
Orzechy mają znajdować się na wierzchu.Smacznego:)