Wykonanie
Dopiero zauważyłam, że moja nieobecność osiągnęła calutki miesiąc. Akurat w czasie, kiedy wszyscy chwalą się swoimi świątecznymi wypiekami. Chciałam podzielić się cudnymi bajglami, które przygotowałam na wielkanocno-poniedziałkowy piknik, ale oczywiście usunęłam zdjęcia z apratu zanim przerzuciłam je na komputer...Wczoraj jednak mama dopraszająca się czegoś słodkiego rozłożyła mnie na
łopatki. Dawno nie widziałam tak
maślanych oczu i taaakiej miny. Tak oto powstało 'codzienne' ciasto, które łączy wszystko, co powinno - jest pyszne, lekkie, tanie, proste w przygotowaniu i na dodatek nie wymaga pieczenia.Przepis znaleziony w którymś numerze 'Chwili dla Ciebie', którą to mama regularnie znosi do domu ;-)Składniki-1 litr
mleka-szklanka
cukru-szklanka
kaszy manny-2 op.
cukru wanilinowego-25 dag
margaryny-ok. 60szt
herbatników (na moją blachę wystarczyło 40 - 4 paczki)-3 łyżki
kakao-
polewa czekoladowa*-
wiórki kokosowe do dekoracji*gotowych polew używam tylko w skrajnych przypadkach, podaję więc przepis na naszą, stosowaną od lat-3 łyżki
kakao-3 łyżki
margaryny-3 łyżki
mleka-3 łyżki
cukru-1,5 łyżki
mąki ziemniaczanejPrzygotowanie
Mleko zagotować z
margaryną,
cukrem,
cukrem wanilinowym. na wrzące
mleko, cały czas mieszając, wsypać
kaszę mannę i
kakao. Gotować aż masa zgęstnieje.Blaszkę wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową. Ułożyć warstwę
herbatników. Równomiernie rozsmarować gorącą masę. Przykryć drugą warstwą
herbatników. Przygotować polewę: wszystkie składniki rozmieszać dokładnie w rondelku, podgrzać (nie gotować!) do roztopienia się
margaryny, dobrego połączenia i lekkiego zgęstnienia. Polać ciasto, posypać wiórkami. Odstawić do ostygnięcia
Smacznego ;)