Wykonanie
Głównym składnikiem dzisiejszej sałatki jest pyszny
owoc awokado o lekko
orzechowym posmaku.
Awokado czyli wciąż niedoceniany w Polsce
owoc jest bogaty w wartości odżywcze i ma działanie lecznicze. Dodatkowo
olej z
awokado bardzo chętnie stosuje się kosmetykach, gdyż ma intensywne działanie regeneracyjne.Jest doskonałym przeciwutleniaczem i wspaniale nawilża naszą skórę. Jak tu go nie kochać:)
Awokado ma tylko jedną wadę, jest dość kaloryczne, czyli ok 200 kcal w 100 gramach. Jednak pomimo tego jego zalety przeważają nad tym małym mankamentem:) Niestety w naszych supermarketach ciężko znaleźć dojrzałe, gotowe do konsumpcji
awokado. Dlatego też doskonałym
trikiem jest zawinięcie
owocu awokado w kawałek gazety i pozostawienie tak na kilka dni. Po upływie tego czasu nasz intensywnie zielony
owoc powinien dojrzeć i być miękki.
Składniki:-1/2
filetu z kurczaka-duża garść
rukoli-duża garść
roszponki-1/5
czerwonej papryki-garść
orzechów włoskich pokrojonych na drobne kawałki-1/2
awokadoSos sałatkowy:Składniki:-1,5 plastra
cytryny-2 łyżki
oliwy z oliwekSposób przygotowania: Polewamy
sałatkę oliwą z oliwek i
sokiem z wyciśniętego plastra
cytrynySposób przygotowania:1. Na talerzu układamy mieszankę umytych:
rukoli i
roszponki, na to kładziemy pokrojoną w niewielką kostkę świeżą
paprykę.2. Kroimy
filet z kurczaka w kostkę lub paski, przyprawiamy,
pieprzem ziołowym,
papryką słodką, odrobiną
chilli (przyspiesza przemianę materii). Smażymy
kurczaka na rozgrzanej patelni.3. Przekładamy
kurczaka na
sałatkę, posypujemy
orzechami włoskimi. Kroimy, wcześniej obrane
awokado w plastry jak na zdjęciu. Polewamy dressingiem z
oliwy z oliwek i
cytryny.
Smacznego!