Wykonanie
Brownie to jedno z najpopularniejszych amerykańskich ciast i w internecie można znaleźć na nie tysiąc przepisów, jednak gdy wypróbujecie naszą autorską recepturę, to się w niej zakochacie i przestaniecie poszukiwać innych przepisów na ten amerykański wypiek. Warunek numer jeden to przestrzegajcie dokładnie wszystkich naszych wskazówek, warunek numer dwa to składniki najwyższej jakości i ostatni najważniejszy warunek to 30-40 minut czasu, które musicie przeznaczyć na upieczenie tego ciasta. Mam nadzieję, że ten krótki wstęp wystarczająco zachęcił Was do przygotowania brownie, jednak jeśli jeszcze się wahacie to dodam, że jego smak uzależnia;-)
Składniki:- 1 tabliczka
gorzkiej czekolady- 4 łyżki
kakao (jeśli płyn nie będzie mocno
czekoladowy to dodajcie więcej)- garstka posiekanych
orzechów włoskich- pół garstki posiekanych
migdałów- 3/4 kostki
masła- czubata szklanka
mąki- szklanka
cukru- 2 łyżki
cukru waniliowego- 2 duże
jajka- 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia.Sposób przygotowania:1. W rondelku roztapiamy
czekoladę z
masłem, połową szklanki
cukru oraz
kakao. Płyn po roztopieniu
czekolady i
kakao musi
mieć mocno
czekoladowy kolor.2. Następnie w misce ubijemy na puszysto
jajka z resztą
cukru i
cukrem waniliowym.3.
Potem łączymy
jajka z
czekoladową masą,
mąką i 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia.4. Ciasto dokładnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanej
masłem blachy (20 cm na 30 cm).5. Na koniec ciasto posypujemy posiekanymi
orzechami i
migdałami, lekko wciskając je w masę.6. Brownie pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy pokrojone w kwadraty.
Smacznego!