ßßß Cookit - przepis na Meryngi z kremem kokosowym i malinami

Meryngi z kremem kokosowym i malinami

nazwa

Wykonanie

Wraz z początkiem roku szkolnego w mojej głowie milion pomysłów na desery, ciastka, torty... szkoda tylko, że moje pomysły przychodzą wtedy, kiedy mam najmniej na wszystko czasu:D
Chcąc robić to na co mam przyjemność staram zorganizować sobie odpowiednio czas i wtedy, wieczorem, po cichutku skradam się do kuchni i robię to co kocham:)
Składniki na bezy:
- 4 białka
- szklanka cukru pudru
- szczypta soli
Białka(najlepiej w temperaturze pokojowej) przekładamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Gdy białka będą sztywne dodajemy po jednej łyżce cukru pudru, cały czas miksując. Masa powinna być gęsta i lśniąca. Przekładamy ją do szprycy, lub woreczka z dziurką i wyciskamy małe, okrągłe i płaskie bezy na papier do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni(termoobieg) przez ok. 40-60 minut.
Składniki na krem kokosowy:
- 100 g masła
- 3/4 szklanki mleka
- 1/3 szklanki cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- pół szklanki wiórek kokosowych
- 250 ml kremówki
Sposób przygotowania kremu kokosowego:
W szklance mieszamy 4 łyżki mleka z mąką. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Następnie do gotującego się mleka wlewamy wymieszaną mąkę z mlekiem i mieszamy do zgęstnienia. Zestawiamy masę z ognia i dajemy do chłodnego miejsca by ostygła. Miękkie masło przekładamy do miski, powoli miksujemy, dodając po łyżce masy budyniowej. Po połączeniu się składników wsypujemy wiórki kokosowe, mieszamy. W drugiej misce ubijamy kremówkę. Ubitą mieszamy delikatnie z masą budyniową i wstawiamy na chwilę do lodówki do zgęstnienia.
Bezy już mamy, krem też, to pozostaje nam wszystko połączyć i deser gotowy.
Na spód kładziemy bezę, smarujemy kremem kokosowym, układamy maliny. Przykrywamy kolejną bezą, smarujemy kremem kokosowym i dekorujemy malinami.
Przechowujemy w lodówce, ale najlepsze od razu po zrobieniu:)
Dodatkowo: duuużo malin
Źródło:http://cookingandpainting.blogspot.com/2014/10/meryngi-z-kremem-kokosowym-i-malinami.html