Wykonanie
Takie upały a ja bawię się w piekarnię ;)Po raz pierwszy udało mi się zrobić chlebek na
mące gryczanej, który nadaje wypiekowi TEN specyficzny smak.Jeśli lubicie
kaszę gryczaną, podpasuje Wam i ten
chleb.Wypiek w 100% bezglutenowy, więc polecam osobom, które tego "gluta" nie trawią.Keksówka o wymiarach 8 cm x 32 cmWykonanie naprawdę
banalne, niewymagające jakichś extra umiejętności, więc tym bardziej polecam.Proporcje na 1 całkiem spory bochenek.Co trzeba?500 g
mąki gryczanej25 g świeżych
drożdży /7g suchych550 ml letniej
wody3-4 łyżeczki
ziaren słonecznika2 łyżki
oleju2 płaskie łyżeczki
cukru1 - 1,5 łyżeczki
soliCo i jak?Wszystkie składniki umieścić w dużej misce i dokładnie wymieszać.Przykryć ściereczką i odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce.Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki, wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstawić, aż trochę urośnie.
Potem siup do piekarnika na 210 stopni, mój chlebuś był gotowy po 35-40 minutach.Smacznego!