ßßß Cookit - przepis na Zupa krem z czerwonej soczewicy

Zupa krem z czerwonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Pyszna, pożywna i aromatyczna zupka krem z czerwonej soczewicy.
Podawać z grzankami, podprażonym słonecznikiem/dynią.
Opcji jest wiele.
Można zabielić mlekiem kokosowym, ja to uwielbiam.
Z podanej porcji wychodzi naprawdę spory garnek, więc starczy dla dużej ilości głodomorów albo będzie na parę dni.
Co trzeba?
220 g czerwonej soczewicy
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
10 cm białej części pora
1 puszka pokrojonych pomidorów/przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki sosu sojowego
przyprawy:
sól, pieprz, chilli, curry,kolendra,kmin rzymski,słodka papryka
Co i jak?
Cebulę drobno posiekać, podrumienić na patelni. Przełożyć do sporego garnka, zalać wodą.
Dodać opłukaną wcześniej soczewicę, marchew, pietruszkę, pora pokrojone w talarki, pomidory/przecier. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, przyprawy, wg. preferencji, ja dałam dużą szczyptę wszystkiego, na końcu można zupę jeszcze doprawić.
Gotować 30 minut.
Zdjąć z ognia, dodać sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wyłowić ziele angielskie i liście laurowe. Całość zmiksować na krem.
Ewentualnie doprawić do smaku.
Smacznego!
Źródło:http://megs-88.blogspot.com/2015/02/zupa-krem-z-czerwonej-soczewicy.html