Wykonanie
Najwyższa
pora wziąć się było za pierniczki.Nareszcie znalazłam przepis idealny.Mnie wyszło 151 sztuk, robiłam z podwójnej porcjiCo trzeba?800 g
mąki tortowej360 g płynnego
miodu ( u mnie z nawłoci)240 g
masła200 g
cukru pudru4
żółtka2 całe
jajka4 łyżki
przyprawy do piernika2 łyżeczki
cynamonu1 łyżeczka mielonego
imbiru2 płaskie łyżeczki
kakaopół łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliCo i jak?
Masło,
miód i
cukier puder podgrzać w rondlu, mieszać,aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawić i ostudzić.W dużej misce wymieszać ze sobą
mąkę oraz wszystkie suche
przyprawy.Następnie dodać
jajka,
żółtka i ostudzoną masę.Zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą,odstawić na kilka godzin do lodówki.Rozwałkowywać ciasto partiami, grubo/cieńko- jak chcecie.Wykrawać wzorki, układać na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 5-6 minut w temperaturze 180 stopni (doglądać, ja jedną partię spaliłam).Przechowywać w puszce, aby nie zwilgotniały.Lukrować ozdabiać, wcinać.Smacznego!