Wykonanie
Najpyszniejsze, najbardziej
czekoladowe i najbardziej słodkie ciacho, jakie miałam okazję upiec. Do tego nie używając miksera.I po raz pierwszy jestem zadowolona, że wyszedł zakalec :)W wykonaniu prościzna, każdy da radę.Smak nieziemski i ten zapach
czekolady unoszący się po domu. Cud
miód.Widzę po internecie, że ludzie dodają
orzechy, ja nie lubię udziwnień, więc je pominęłam.Okrągła forma, 22 cm średnicyCo trzeba?240 g
gorzkiej czekolady, minimum 70%1 szklanka
mąki170 g
masła4
jajkaniepełna szklanka
cukru a polecam jeszcze mniej1 płaska łyżeczka mielonej
kawy2 łyżki
kakao1,5 łyżeczki
aromatu waniliowegoszczypta
soliCo i jak?W osobnym naczyniu wymieszać
mąkę,
kakao i
sól.
Czekoladę,
masło i
kawę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Zdjąć z palnika, dodać
cukier, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.Następnie wbijać po jednym
jajku, dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać
aromat waniliowy.Następnie do masy dodać wcześniej wymieszane suche składniki. Dokłądnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką.Przełożyć na okrągłą formę, wyłożoną papierem do pieczenia.Piekarnik na 175 stopni, około pół godziny i ciasto gotowe.Życzę smacznego!