ßßß Cookit - przepis na Muffiny z białej czekolady

Muffiny z białej czekolady

nazwa

Wykonanie

Składniki na muffinki:
225g masła
225g cukru pudru
4 średnie jaja
225g mąki
1 łyżeczka aromatu waniliowego
55g posiekanej białej czekolady
Składniki na krem:
150g białej czekolady
250g cukru pudru
80g masła
25ml mleka
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Umieszczamy papilotki w formie do muffinek. Miksujemy masło z cukrem do uzyskania gładniej konsystencji. Dodajemy po jednym jajku na przemian z mąką dobrze ubijając po każdej porcji. Masa musi być gładka i puszysta. Na koniec wlewamy aromat waniliowy. Wsypujemy czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką. Umieszczamy ciasto w papilotkach i pieczemy 20 min. Po upieczeniu zostawiamy muffiny w formie na parę minut po czym wyciągamy aby dobrze wystygły.
Roztapiamy czekoladę na parze i zostawiamy by ostygła, ale nadal została w płynnej formie. Ubijamy masło z cukrem, następnie dodajemy mleko, czekoladę i ubijamy, aż masa będzie gładka.
Umieszczamy krem na zimnych muffinkach rękawem cukierniczym lub łyżką - dekoracja dowolna :)
Źródło:http://eatratatouille.blogspot.com/2013/08/muffiny-z-biaej-czekolady.html