Wykonanie
Szczerze mówiąc nigdy nie robiłam nic z dyni, ale musi być ten pierwszy raz. Dyniowa na
boczku będzie wracać każdej jesieni na mój stół, jestem tego pewna :)Smak zup
dyniowych najlepiej podkreśla świeżo starta
gałka muszkatołowa, ale można tez dodać
mleko kokosowe,
curry,
olej z pestek dyni oraz drobno posiekana
natka pietruszki.+Do zupy można dodać zrumienione bez tłuszczu plasterki
salami.

SKŁADNIKI:20 dag.
boczku wędzonego1-1 , 5 litra rosołu60-70 dag. dyni4
ziemniakigałka muszkatołowa,
tymianek,
sól,
pieprzSPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Boczek kroimy na niewielkie kwadraciki, wrzucamy na rozgrzana, sucha patelnie i smażymy na chrupko. Zdejmujemy z patelni. Wytopiony tłuszcz, który pozostał na patelni rozprowadzamy w rosole.
Dynie obieramy, usuwamy gniazda nasienne. Miąższ kroimy w kostkę.
Ziemniaki obieramy, płuczemy i kroimy również w kostkę.Warzywa wrzucamy do rosołu, gotujemy na małym ogniu pod przykryciem aż warzywa zmiękną, przez ok. 30min. Na koniec całość miksujemy. Zupę doprawiamy
gałka muszkatołowa,
tymiankiem,
solą i
pieprzem.Rozlewamy, posypujemy chrupiącym
boczkiem oraz uprażonymi
pestkami dyni.SMACZNEGO!
