Wykonanie
            Teraz coś trochę z innej 
beczki. Zapominamy o deserach i przenosimy się do dania samodzielnego lub jak kto woli dodatku np. 
ryżu. 
Mowa oczywiście o Leczu dobrze znanym przez nas polaków i niewątpliwie lubianych przez wielu. Można ją zrobić z samych warzyw lub z nadmiarem 
mięsa, łagodny czy tez pikantny. Tak więc danie odpowiednie na każde podniebienie.

SKŁADNIKI:3-4 świeże 
pomidorypuszka 
pomidorów bez skórki pokrojonychśrednia 
cukinia2 
czerwone papryki1 
zielona papryka1 
żółta papryka2 
cebule2 ząbki 
czosnku5 
pieczarekdo swojego leczo dodaje świeża 
papryczkę chilliok. 5 
parówekpierś z kurczakakawałek 
kiełbasy z 
pieprzem.
sól, 
pieprz, szczypta 
cukru, 3 łyżeczki łagodnej papryczki oraz 1 łyżeczkę pikantne
OlejChleb, 
ryż ....SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:Najpierw przygotujmy 
sobie warzywa i 
mięso. 
pomidory obieramy ze skórki. 
cukinie kroimy w kostkę. 
Paprykę kroimy w mniejsze paski. 
Cebule kroimy w piórka. 
Pieczarki obieramy i krojami w plasterki. 
Parówki kroimy w talarki. Pierś w paski lub w kostkę a 
kiełbaskę na pół i w talarki.W dużym garnku lub woku podsmażamy 
kiełbaskę,po 5-10 minutach dodajemy 
parówki. Gdy 
mięso sie zarumieni wrzucamy pierś i po 2 min. wrzucamy 
cebul. Gdy zeszkli nam sie 
cebula wrzucamy 
pomidory z puszki, 
cukinie, 
paprykę, 
czosnek, 
pieczarki oraz 
chilli. Dusimy to na małym ogniu przez 20 minut. Następnie dodajemy świeże 
pomidory pokrojone w kostkę lub jak ja to robię, urywam kawałki prosto do garnka. Przyprawiamy leczo 
solą, 
pieprzem, szczypta 
cukru i 
papryka. Gotujemy leczo na umiarkowanym ogniu aż warzywa zmiękną.Podajemy ciepłe z 
chlebem lub 
ryżem.SMACZNEGO!
