Wykonanie
Główne składniki na średni garnek:*
fasola "Piękny Jaś" opakowanie 400g -500g*
wędzony boczek,
wędliny, lub
mięso gulaszowe*2
cebule*pół słoiczka
przecieru pomidorowego* łyżka
śmietany 18%*
sól,
majeranek,
pieprz,
papryka słodka,
natka pietruszki,
ziele angielskie,
liść laurowy,
lubczyk i
kurkuma*opcjonalnie -
czosnek granulowany i również nieobowiązkowo szczypta
cukru oraz
chilliPrzygotowanie dania zaczynamy od namoczenia
fasoli w wodzie.
Fasolka potrzebuje przynajmniej 10 godzin w wodzie aby dało się ją ugotować na miękko.Kolejnym krokiem jest przygotowanie
wywaru z podsmażonego
mięsa,
kiełbasy i
cebuli.
Wywar przygotowujemy tak samo, jak dla większości zup - trzeba zeszklić przynajmniej jedną średniej wielkości
cebulę. Ja przygotowuję to na dnie garnka. Zalewamy następnie
cebulę wodą i wrzucamy aromatyczną
wędlinę (jak np jałowcowa),
boczek wędzony lub inny rodzaj
mięsa. Większość kucharek twierdzi, że powinna to być ta sama
woda, w której moczyła się
fasolka.Od tego momentu będzie potrzebowała około dwóch godzin aby zmięknąć. Gdy będzie już "jadalna" można dodać
przecier pomidorowy,
przyprawy wraz ze szczyptą
kurkumy, która pozwoli uzyskać złocisto czerwony kolor sosu. Na sam koniec ja dodaję łyżkę
śmietany, dzięki temu intensywnie kwaśny sos nie ma już goryczki. Zwykle sos nie wymaga już zagęszczania
mąką. No chyba, że wyjdzie zbyt rzadki to i owszem, warto.
Ważne !
Fasola musi gotować się bardzo długo na małym ogniu. Po dodaniu
przecieru pomidorowego fasolka już nie zmięknie.