Wykonanie
Witam! :)Blondies z białymi michałkami jest to ciasto deserowe dla osób, które lubią się zajadać baaardzo słodkimi rzeczami. Ciasto to charakteryzuje się nietuzinkowym aromatem, lekko twardym wierzchem i miękkim środkiem. Delicje!Składniki:80 g
masła200 g
białej czekolady (150 g połamanej
czekolady i 50 g przetartej)6 Michałków białych lub Michaszków3/4 szklanki
mąki pszennej2/3 szklanki
cukru pudru2 średnie
jajka1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cukru wanilinowegoszczypta
soliPrzygotowanie:W małym garnuszku rozpuść
masło, dodaj połamaną
czekoladę i rozpuszczaj ją powoli, ciągle mieszając, na małym ogniu. Do osobnej miski wrzuć przesianą
mąkę,
cukier puder,
proszek do pieczenia oraz
sól i wymieszaj łyżką. Następnie wbij do tego 2
jajka,
cukier wanilinowy oraz dodaj lekko przestudzoną masę
czekoladową, Jeśli nie masz
cukru wanilinowego, możesz dodać jakiegoś przyjemnego
olejku do pieczenia lub
wanilii w proszku. Wszystko dokładnie zmiksuj. Gdy powstanie ładna, jednolita masa, dodaj startą
czekoladę oraz Michałki. Mogą być one pokruszone lub pokrojone. Wymieszaj solidnie ciasto i wlej na wcześniej wysmarowaną, małą prostokątną lub okrągła foremkę. Włóż ciasto do wcześniej nagrzanego piekarnika do 170° C i piecz przez 25 minut.Aby uniknąć zakalca nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Ciasto wyjdzie cieniutkie, więc 25 minut zupełnie wystarczy.Smacznego :)