Muffinki z bananami i czekoladą przygotowuję najczęściej według kultowego przepisu Nigelli Lawson. Babeczki pięknie rosną, są przepyszne, wilgotne, miękkie i nie przesłodzone.Składniki na 12 muffinek:3 bardzo dojrzałe banany125 ml oleju roślinnego2 duże jajka250 g mąki pszennej100 g drobnego cukru½ łyżeczki sody oczyszczonej1 łyżeczka proszku do pieczenia150 g mlecznej lub białej czekoladyRozgniatamy banany na gładki mus i odstawiamy. Do miski wlewamy olej i ubijamy z jajkami na gładką masę. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych, następnie dodajemy bananowe puree i wszystko razem miksujemy. Na koniec dorzucamy pokrojoną w kosteczki czekoladę i mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut.