ßßß Cookit - przepis na Muffinki bananowe z czekoladą

Muffinki bananowe z czekoladą

nazwa

Wykonanie

Muffinki z bananami i czekoladą przygotowuję najczęściej według kultowego przepisu Nigelli Lawson. Babeczki pięknie rosną, są przepyszne, wilgotne, miękkie i nie przesłodzone.
Składniki na 12 muffinek:
3 bardzo dojrzałe banany
125 ml oleju roślinnego
2 duże jajka
250 g mąki pszennej
100 g drobnego cukru
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
150 g mlecznej lub białej czekolady
Rozgniatamy banany na gładki mus i odstawiamy. Do miski wlewamy olej i ubijamy z jajkami na gładką masę. W drugiej misce mieszamy mąkę, cukier, sodę i proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych, następnie dodajemy bananowe puree i wszystko razem miksujemy. Na koniec dorzucamy pokrojoną w kosteczki czekoladę i mieszamy. Ciasto nakładamy do foremek i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C przez około 20 minut.
Źródło:http://kulinarne-abc.blogspot.com/2014/02/muffinki-bananowe-z-czekolada.html