Wykonanie
Tort Szwarcwaldzki był pierwszym
tortem, jaki odważyłam się zrobić :) Trochę różni się od tradycyjnego przepisu - zamiast
czekolady do
biszkoptu dodaję
kakao i
budyń czekoladowy, a do ponczu najczęściej używam zwykłej białej
wódki. Na zdjęciu poniżej jest tort z jednej porcji podanych składników, ale można też zrobić tort prostokątny z 1,5 porcji (zdjęcie niżej).
Biszkopt najczęściej piekę dzień wcześniej, żeby lepiej się kroił. Tortownica powinna
mieć szerokość ok. 27cm.

Składniki:8
jajek150 g
mąki150 g
cukru1
budyń czekoladowy2 łyżki
kakao1/2
torebki proszku do pieczenia3/4 l
śmietany 30% lub 36%1 czubata łyżka
cukru pudru3 łyżeczki
żelatyny1
śmietan-fixodrobina
zapachu migdałowego100 g
gorzkiej czekoladyok. 200 ml
wódki białej lub
wiśniówkiok. 300 ml
syropu lub kompotu
wiśniowegowiśnie z syropu/kompotuWykonanie:Dno tortownicy o średnicy 27cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować
masłem i obsypać
bułką tartą.
Mąkę,
budyń,
kakao i
proszek do pieczenia przesiać i wymieszać.
Żółtka wymieszać z
zapachem migdałowym.
Białka ubić na sztywno mikserem. Następnie na przemian dodawać
cukier i
żółtka, miksując na wolniejszych obrotach. Na koniec delikatnie wmieszać drewnianą łyżką
mąkę z
budyniem,
kakao i
proszkiem do pieczenia. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 40 minut.
Biszkopt zostawić na kilka godzin lub na noc w tortownicy.
Śmietanę schłodzić w lodówce, a przed samym ubijaniem można włożyć ją na ok. 20 minut do zamrażalnika. Ubić
śmietanę na sztywno. Dodać czubatą łyżkę
cukru pudru i
śmietan-fix.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej
wody i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Cały czas miksując, powoli wlewać
żelatynę i połączyć ją ze
śmietaną.Przygotować poncz do nasączenia blatów. Wymieszać w misce
wódkę z syropem/kompotem.
Biszkopt delikatnie wyjąć z tortownicy i przekroić na 3 równe części. Pierwszy blat położyć na tacy lub talerzu, na którym będziemy podawać tort i nasączyć go 1/3 ponczu. Wyłożyć ok. 1/3
śmietany, a na niej ułożyć 1/2
wiśni z
syropu (ewentualnie kilka
wiśni zostawić do dekoracji). Przykryć drugim blatem i przełożyć go w ten sam sposób. Ostatni blat tylko nasączyć ponczem. Cały tort posmarować pozostałą
śmietaną (ewentualnie zostawić odrobinę do dekoracji) i obsypać startą na tarce
gorzką czekoladą. Tort udekorować według uznania.Przed podaniem wstawić na min. 2-3 godziny do lodówki.Tak wygląda tort z jednej porcji:

A tak z 1,5 porcji :)
Biszkopt piekłam w blaszce o wymiarach 23x37cm (spód). Tutaj
czekoladą obsypałam tylko boki
tortu, a przy dekoracji poszłam na łatwiznę i użyłam gotowych ozdób :)