Wykonanie
Ten makowiec jest lekki jak puch :) absolutnie pyszny :) jedyną jego wadą jest to, że nie można mu się oprzeć i na jednym kawałku ciasta nie poprzestaniecie. Zdecydowanie polecam to ciasto waszej uwadze :)Składniki na
biszkopt:4
jaja od kur z wolnego wybiegu2/3 szklanki
cukru nierafinowanego2/3 szklanki
mąki pszennej2,5 łyżki
mąki ziemniaczanejMasa makowa robiona według tego przepisu (lub opcjonalnie dla zabieganych gotowa masa makowa):500 g
maku3
jaja130 g
masła w temperaturze pokojowej1 szklanka łagodnego
miodu2 łyżki
cukru4 łyżki
olejuplus dowolne
bakalie:
skórka pomarańczowa,
orzechyPrzygotowanie masy makowej:Jeśli korzystać z gotowej masy makowej w puszce, kupionej w sklepie to dodajecie jedynie 2 ubite na sztywno
białka, żeby nadać jej puszystości. Rozkładacie na wysmarowanej formie (u mnie tortownica o średnicy 23 cm i pieczecie 40 minut w temperaturze 175°C.Jeśli nie idziemy na łatwiznę i chcemy
mak zrobić sami to najlepiej skorzystać ze zmielonego już
maku (są takie dostepne w sklepach).Wtedy:1. Zmielony
mak zalewamy wrzątkiem, czekamy do wystudzenia a następnie odciskamy z nadmiaru
wodu, przez gazę lub lnianą ściereczkę.2.
Masło ucieramy z
cukrem na jasną puszystą masę. Następnie dodajemy do tej masy kolejno
żółtka, zmielony
mak,
olej,
miód i
bakalie i mieszamy.3. Na koniec trzeba dodać ubitą na sztywno pianę z
białek i wymieszać masę
makową delikatnie łyżką.4. Następnie wykładamy masę do natłuszczonej formy (u mnie tortownica o średnicy 23 cm) i pieczemy 40 minut w temperaturze 175°C.Gdy masa makowa się piecze przygotowujemy
biszkopt:1. Oddzielamy
białka od
żółtek.2.
Białka miksujemy na sztywną pianę a następnie po 1 łyżce dosypujemy
cukier ciągle miksując.3. Następnie do masy
białkowej dodajemy po jednym
żółtku dalej miksując.4. Gdy masa jajeczna jest już ubita i puszysta dodajemy do niej
mąki. Ja dodawałam
mąkę stopniowo, przesiewając ją przez sito i delikatnie mieszałam szpatułką. Taki sposób przygotowywania
biszkoptu gwarantuje, że będzie on lekki i puszysty.Gotowe ciasto
biszkoptowe wylewamy na upieczoną masę
makową i pieczemy wszystko razem kolejne 30 minut do tzw. suchego patyczka.Upieczone ciasto pozostawiamy chwilę w otwartym piekarniku.Po wystudzeniu (ja nie mogła się powstrzymać i zrobiłam to gdy ciasto było jeszcze lekko ciepłe) odwracamy je, tak by
biszkopt znajdował się na spodziei wyjmujemy z formy.Dekorujemy
cukrem pudrem,
białą czekoladą lub lukrem.Ten makowiec jest naprawdę pyszny. Skradł moje podniebienie od pierwszego kęsa. Dlatego szczerze polecam Przepis znalazłam na stronie mojewypieki.comSmacznego :)