Wykonanie
Potrawa co prawda wigilijna, ale jak najbardziej może być przygotowana na zwykły obiad. Ciasto pierogowe z mojego ulubionego przepisu, pierogi nie rozpadają się, ani nie kleją zbytnio po ugotowaniu. Najsmaczniejsze oczywiście podsmażone. Polecam.Ciasto z tego przepisu.Składniki na farsz:0,5 kg
kapusty kiszonej2 szklanki
grzybów suszonych2 średniej wielkości
cebulemasłosól,
pieprzKapustę odsączyć, pokroić, namoczyć przez noc. Następnie zalać
wodą i zagotować. Gotować do momentu, aż trochę zmięknie i nie będzie już taka kwaśna. Odsączyć.
Grzyby namoczyć przez ok. 2 godziny, zagotować i gotować przez co najmniej 30 minut. Odsączyć i pokroić na drobno.
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, podsmażyć na
maśle, dodać
grzyby, smażyć przez chwilę i na końcu dodać
kapustę. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić, przestudzić i można nadziewać pierogi. Podawać podsmażone na
maśle, z
cebulką.