ßßß Cookit - przepis na Niedziela na słodko: Ciasto Krówka - bez pieczenia

Niedziela na słodko: Ciasto Krówka - bez pieczenia

nazwa

Wykonanie

Jedno z najulubieńszych ciast. Mimo, że zawiera masę kajmakową nie jest za słodkie, ponieważ słodkość jest niwelowana przez smak słonych krakersów.
Składniki:
3 paczki słonych krakersów ( każdy po 200 g)
1 budyń śmietankowy lub waniliowy
500 ml mleka
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki mąki
3/4 kostki margaryny ( w temperaturze pokojowej!!)
masa kajmakowa
0,5 litra śmietanki 36 %
galaretka ananasowa
czekolada ( starta na wiórki)
Przygotowujemy galaretkę według instrukcji. Przygotowujemy budyń według instrukcji na opakowaniu z ta różnicą, że do proszku budyniowego dodajemy łyżkę mąki pszennej. Sprawi to, że budyń będzie miał lepszą konsystencję. Gdy budyń ostygnie robimy krem budyniowy. Margarynę w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem na biały puch, po czym dodajemy budyń i miksujemy do połączenia się obu składników. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową. Układamy krakersy blisko siebie, tak by pokryły całą blaszkę. Na krakersy wykładamy masę budyniową i następnie krakersy. Kolejną warstwą jest masa kajmakowa. Rozsmarowujemy ją delikatnie na całej powierzchni krakersów. Na karmel układamy znów krakersy. Zimną śmietankę ubijamy. Dodajemy lekko tężejącą galaretkę i mieszamy. Powstała masę wykładamy na krakersy. Posypujemy starta czekoladą.
Smacznego!
Aga
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2013/10/niedziela-na-sodko-ciasto-krowka-bez.html