Wykonanie
Jedno z najulubieńszych ciast. Mimo, że zawiera masę kajmakową nie jest za słodkie, ponieważ słodkość jest niwelowana przez smak słonych
krakersów.Składniki:3 paczki słonych
krakersów ( każdy po 200 g)1
budyń śmietankowy lub
waniliowy500 ml
mleka1 łyżka
mąki pszennej2 łyżki
mąki3/4 kostki
margaryny ( w temperaturze pokojowej!!)masa kajmakowa0,5 litra
śmietanki 36 %
galaretka ananasowa
czekolada ( starta na wiórki)Przygotowujemy
galaretkę według instrukcji. Przygotowujemy
budyń według instrukcji na opakowaniu z ta różnicą, że do proszku budyniowego dodajemy łyżkę
mąki pszennej. Sprawi to, że
budyń będzie miał lepszą konsystencję. Gdy
budyń ostygnie robimy krem budyniowy.
Margarynę w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem na biały puch, po czym dodajemy
budyń i miksujemy do połączenia się obu składników. Blaszkę wykładamy papierem lub folią aluminiową. Układamy
krakersy blisko siebie, tak by pokryły całą blaszkę. Na
krakersy wykładamy masę budyniową i następnie
krakersy. Kolejną warstwą jest masa kajmakowa. Rozsmarowujemy ją delikatnie na całej powierzchni
krakersów. Na karmel układamy znów
krakersy. Zimną
śmietankę ubijamy. Dodajemy lekko tężejącą
galaretkę i mieszamy. Powstała masę wykładamy na
krakersy. Posypujemy starta
czekoladą.Smacznego!Aga