ßßß
Prawdziwy świąteczny wypiek :) Ciężkie, mega słodkie ciasto. No ale takie święta są raz do roku, więc można sobie pozwolić. Ciasto bardzo smaczne i sycące, jednak następnym razem dałabym połowę mniej czekolady, bo jak dla mnie krem był zbyt intensywny w smaku.Przepis z tej strony, z moimi zmianami.Składniki na ciasto:5 jajek5 łyżek cukru200 g mielonych orzechów laskowych2 łyżki kakao2 łyżki mąki pszennej2 płaskie łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki na masę:200 g masła2 gorzkie czekolady (u mnie w sumie 180 g)5 kopiastch łyżek nutelli (u mnie podobny wyrób – Nuttina z polo marketu)2 wafelki orzechowe „Góralki"Wymieszać suche składniki. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Dodając stopniowo cukier, dalej ubijać, aż piane będzie lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Na końce dodawać porcjami suche składniki, po każdej części delikatnie mieszając masę. Przełożyć wszystko do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śred. 21 cm i piec w 180 st. C przez ok. 40 min, do suchego patyczka.Czekoladę rozpuścić na parze, ostudzić (uważać, żeby nie stężała). Masło ubić na puch, dodać czekoladę i nutellę, dokładnie wymieszać. Dodać rozdrobnione wafelki (ja rozdrobniłam je w opakowaniach tłuczkiem do mięsa) i wymieszać.Ciasto przekroić na pół (np. nitką), na jedną część wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem i obłożyć resztą masy.
Ewka