ßßß Cookit - przepis na Tort ferrero rocher

Tort ferrero rocher

nazwa

Wykonanie

Prawdziwy świąteczny wypiek :) Ciężkie, mega słodkie ciasto. No ale takie święta są raz do roku, więc można sobie pozwolić. Ciasto bardzo smaczne i sycące, jednak następnym razem dałabym połowę mniej czekolady, bo jak dla mnie krem był zbyt intensywny w smaku.
Przepis z tej strony, z moimi zmianami.
Składniki na ciasto:
5 jajek
5 łyżek cukru
200 g mielonych orzechów laskowych
2 łyżki kakao
2 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na masę:
200 g masła
2 gorzkie czekolady (u mnie w sumie 180 g)
5 kopiastch łyżek nutelli (u mnie podobny wyrób – Nuttina z polo marketu)
2 wafelki orzechowe „Góralki"
Wymieszać suche składniki. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę. Dodając stopniowo cukier, dalej ubijać, aż piane będzie lśniąca. Następnie dodawać po jednym żółtku i dalej ubijać. Na końce dodawać porcjami suche składniki, po każdej części delikatnie mieszając masę. Przełożyć wszystko do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śred. 21 cm i piec w 180 st. C przez ok. 40 min, do suchego patyczka.
Czekoladę rozpuścić na parze, ostudzić (uważać, żeby nie stężała). Masło ubić na puch, dodać czekoladę i nutellę, dokładnie wymieszać. Dodać rozdrobnione wafelki (ja rozdrobniłam je w opakowaniach tłuczkiem do mięsa) i wymieszać.
Ciasto przekroić na pół (np. nitką), na jedną część wyłożyć połowę masy, przykryć drugim blatem i obłożyć resztą masy.
Ewka
Źródło:http://w-strefie-smaku.blogspot.com/2012/12/tort-ferrero-rocher.html