Wykonanie
Bardzo prosty w wykonaniu, sprawdzi się przy nagłej ochocie na domowy wypiek. Tak było w naszym przypadku, kupiłam
śliwki z myślą o bezpośredniej konsumpcji, ale po chwili namysłu zabrałam się za przygotowywanie placka. To była nieodparta potrzeba krzątania się w kuchni, co idealnie odstresowuje:) Przypomniałam sobie też wypieki mojej mamy, w sezonie
śliwkowym obowiązkowe i tak po prostu musiałam te
śliwki upiec.Mogłam tylko zrobić w większej formie i włożyć więcej
śliwek...
Składniki:3
jajka1,5 szk
cukru2 łyżki golden
syropu (lub
miodu) - nie jest to konieczne1 szk
kefiru1/2 szk
oleju3 szk
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczeniaokoło 15-20
śliwek - umytych, przekrojonych, bez pestek
Jajka z miksować z
cukrem i
syropem na gładko, kolejne składniki dodawać wg kolejności z listy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na blaszkę (moja miała 20x20 ale spokojnie może być większa) natłuszczoną i posypaną (np.
kaszą manną). Ułożyć
owoce. Posypałam garstką
płatków migdałowych, ale obejdzie się bez nich:). Piec w temp. 180st. C około 45-50min.Smacznego:)