ßßß
Składniki:3 spore dojrzałe banany150 ml oleju roślinnego np. rzepakowego2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (klik)szczypta soli2 jajka150g cukru175 g mąki pszennej1/2 łyżeczka sody oczyszczonej4 łyżeczki rozpuszczalnego espresso (dałam 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej wcześniej rozpuszczonej)Banany rozgnieść, połączyć z wanilią, solą i olejem. Ucierając dodawać po jednym jajku, następnie cukier. Dodać mąkę, sodę i kawę, wymieszać delikatnie by powstało gładkie płynne ciasto. Przelać do keksówki o długości 26cm (można też do blaszki na 12 muffinek wtedy powstaną babeczki). Piec w temp. 170st. C przez około 50-60min do prawie czystego patyczka. Wystudzić. Podobno smakuje najlepiej następnego dnia.Smacznego:)