Wykonanie
Sernik na zimno to dla wielu ulubiony deser na lato. Osobiście wolę serniki pieczone, w przeciwieństwie do A. On bardzo lubi serniki na zimno. Dziś więc dla A. mini serniczki na zimno z musem
truskawkowym.
Składniki:1/2 opakowania
galaretki wiśniowej lub truskawkowej250g
truskawek3/4 szk
serka kremowego1/2 opakowania
galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1/4 szk wrzątku
Truskawki rozgnieść (można zmiksować), umieścić w garnku i zagotować. Dodać
galaretkę czerwoną (u mnie wiśniowa) i dokładnie wymieszać, nie gotować! Porozlewać do połowy wysokości foremki silikonowe lub do szklanek. Odstawić do lodówki.Gdy trochę stężeją przygotować białą warstwę deseru.
Serek połączyć z roztopioną
galaretką, dokładnie wymieszać (można dosłodzić do smaku). Wylać warstwę masy serowej na zastygnięty mus
truskawkowy i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc.Wyłożyć na talerz i udekorować. W przypadku problemów z wyciągnięciem deserków, można dno foremki wstawić na chwilę do gorącej
wody.Smacznego:)