Wykonanie
Z muffinkami to jest tak, że robić je to sama przyjemność, mogłabym piec codziennie. Przy tym ich smak i zapach powodują, że zawsze mam na nie ochotę. Jeśli chodzi o dodatki to panuje tu pełna dowolność, można zrobić praktycznie ze wszystkim, na słodko, na słono, z
owocami,
czekoladą,
orzechami,
budyniem, kremem... Te małe babeczki wspaniale się prezentują a przy odrobinie wyobraźni i pomysłu mogą ozdobić nawet wytworne przyjęcie.Sprawdzony przepis jaki stosuję od lat pochodzi od Nigelli. Dziś są to muffinki z
bananem i
czekoladą. wydaje się to być idealne połączenie.
Składniki:225 g
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/4 łyżeczki
soli250ml
maślanki (u mnie
jogurt naturalny)80 ml
oleju1
jajko130g
cukru1
banan50g
czekolady mlecznej lub gorzkiej
Banana rozgnieść widelcem.
Czekoladę pokroić na mniejsze kawałki. Połączyć składniki suche w jednym pojemniku, a składniki mokre w drugim. Dodać składniki mokre do suchych i zamieszać tylko do połączenia składników, nie za dokładnie. Połączyć z dodatkami (
bananami i
czekoladą).Przełożyć do papilotek i piec w temp. 200st. C około 20-25min.