ßßß Cookit - przepis na Tort Pavlova

Tort Pavlova

nazwa

Wykonanie

W niedzielę odwiedziła Nas Moja Kochana Mamusia i z tejże okazji na deser zrobiłam Tort Pavlova.
Jeżeli lubicie bezy tak jak ja i moja Młoda Dama (co własnie w niedzielę zostało odkryte polecam szczególnie). Ja osobiście lubię kruche bezy i taki tez był mój tort. Do dekoracji owocowej wykorzystałam owoce z ogródka, przywiezione przez Mamę (agrest, porzeczki oraz borówka amerykańska).
SKŁADNIKI:
4 białka (z dużych jaj)
250 g cukru
300 ml śmietanki 30%
3/4 szklanki cukru pudru
owoce
Białka w temperaturze pokojowej wlać do suchej misy i ubić na sztywną pianę. Podczas ubijamy partiami dodawać cukier ciągle ubijając. Na papierze do pieczenia odrysować (np. od dużego talerza) okrąg i wyłożyć ubitą masę. delikatnie podnieść brzegi do góry. Piec w temp. 120 st. C przez 70 minut a następnie suszyć w piekarniku przez całą noc.
Śmietankę (mocno schłodzoną) ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier puder. Wymieszać i wyłożyć na bezę. gotowy tort udekorować owocami.
Smacznego!
Źródło:http://slodkozwisienka.blogspot.com/2013/07/tort-pavlova.html