ßßß
Składniki na Ciasto:wszystkie w temperaturze pokojowej6 dużych jajek300 ml mleka255 ml oleju335 g cukru trzcinowego muscovado1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii300 g mąki pszennej120 g kakao3/4 łyżeczki sody1,5 łyżeczki proszku do pieczeniaFrużelina Malinowa:500 g malin świeżych lub mrożonych165 g cukru3 łyżeczki żelatyny60 ml gorącej wody1 łyżka soku z cytryny2 łyżeczki mąki ziemniaczanej1 łyżka zimnej wodyKrem:500 g mascarpone; schłodzonegofrużelina malinowa; schłodzonaPolewa Malinowa:180 g dżemu malinowego bezpestkowego1,5 łyżeczki żelatyny3 łyżki gorącej wodyPrzygotuj frużelinę. Maliny włóż do rondelka razem z cukrem i gotuj na średnim ogniu, aż maliny się rozpadną, a cukier rozpuści.Dodaj sok z cytryny, mąkę wymieszaną w 1 łyżce wody i zagotuj. Zdejmij z ognia.
Połowę malin przetrzyj przez sitko, a potem wlej z powrotem do rondelka.
Żelatynę rozpuść w 60 ml gorącej wody, dodaj kilka łyżek malin. Następnie wlej do rondelka i dokładnie wymieszaj z resztą malin. Ostudź i wstaw do lodówki na kilka godzin (frużelinę można przygotować dzień wcześniej).
Przygotuj ciasto. Do miski przesiej mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce lekko roztrzep jajka, dodaj mleko, olej, ekstrakt z wanilii i cukier trzcinowy. Dokładnie wymieszaj.
Wsyp wcześniej przesiane składniki i wymieszaj, najlepiej rózgą kuchenną.
{Użyłam formę w kształcie serca - okrągła forma powinna mieć średnicę około 26 cm}Dno blaszki wyłóż papierem do pieczenia (ja zrobiłam to "na wylot", bo moja blaszka jest nieszczelna, a ciasto dosyć rzadkie). Przelej do niej ciasto i piecz w 170°C przez około 1 godz i 15 minut, do tzw suchego patyczka. Wyjmij z piekarnika i wystudź.Z ciasta zetnij wierzch (odłóż na później), tak żeby było równe, potem przekrój je na 3 równe blaty.
Przygotuj krem. W misce zmiksuj ser mascarpone i całą frużelinę malinową.
Na paterze ułóż pierwszy blat ciasta, posmaruj 1/3 kremu. Potem drugi, posmaruj połową pozostałego kremu. Na koniec przykryj trzecim blatem.
Boki ciasta posmaruj resztą kremu, tak żeby lekko wychudził lekko ponad krawędź. Odłożone wcześniej ciasto pokrusz. Okruchy dociskaj dłonią do kremu. Na górnej krawędzi dociskaj tak, żeby powstało niewielkie wzniesienie, które powstrzyma polewę przed wycieknięciem.
Przygotuj polewę. W rondelku zagotuj dżem. Żelatynę rozpuść w 3 łyżkach gorącej wody i dodaj do dżemu. Dokładnie wymieszaj. Przestudź i schłódź lekko w lodówce, by polewa trochę zgęstniała. Następnie polej nią ciasto. Tort schłódź w lodówce. Wierzch można udekorować świeżymi malinami (dodają orzeźwiającego smaku).
SMACZNEGO!




