Wykonanie
Kolejny przepis na pyszne i soczyste
mięsko z kurczaka, przy którym pracy jest niewiele.Mój mąż bardzo lubi tego kurczaczka. Już kiedyś go przyrządzałam i zapamiętałam go bardzo dobrze, dlatego postanowiłam odkurzyć przepis i podzielić się nim z
Wami ;) Bo warto!Ile ma wspólnego z Francją? - nie wiem. Nazwa zapewne wzięła się od
musztardy francuskiej, która jest wiodącym składnikiem marynaty.
Składniki:4
udka z kurczaka3 łyżki
musztardy dijon3 - 4 ząbki
czosnku2 łyżki
soku z cytrynypół pęczka
natki pietruszkisłodka paprykasólW miseczce połącz
musztardę z przeciśniętym
czosnkiem i
sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną
natkę pietruszki.
Dopraw
papryką i
solą. Dokładnie wymieszaj.
Umyte i osuszone udka natrzyj marynatą z każdej strony, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc. Zdejmij folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę.
SMACZNEGO!