ßßß Cookit - przepis na Pieczone Udka po Francusku

Pieczone Udka po Francusku

nazwa

Wykonanie

Kolejny przepis na pyszne i soczyste mięsko z kurczaka, przy którym pracy jest niewiele.
Mój mąż bardzo lubi tego kurczaczka. Już kiedyś go przyrządzałam i zapamiętałam go bardzo dobrze, dlatego postanowiłam odkurzyć przepis i podzielić się nim z Wami ;) Bo warto!
Ile ma wspólnego z Francją? - nie wiem. Nazwa zapewne wzięła się od musztardy francuskiej, która jest wiodącym składnikiem marynaty.
Składniki:
4 udka z kurczaka
3 łyżki musztardy dijon
3 - 4 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
pół pęczka natki pietruszki
słodka papryka
sól
W miseczce połącz musztardę z przeciśniętym czosnkiem i sokiem z cytryny. Dodaj posiekaną natkę pietruszki.
Dopraw papryką i solą. Dokładnie wymieszaj.
Umyte i osuszone udka natrzyj marynatą z każdej strony, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na noc. Zdejmij folię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 1 godzinę.
SMACZNEGO!
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2013/03/pieczone-udka-po-francusku.html