ßßß Cookit - przepis na Lebkuchen. Niemieckie Pierniczki

Lebkuchen. Niemieckie Pierniczki

nazwa

Wykonanie

Lebkuchen, to Niemieckie pierniczki, które są naprawdę pyszne - inne niż te nasze Polskie, ale równie warte wypróbowania. Przyznam, że z tego przepisu smakują inaczej niż kupne Lebkuchen, jednak nie jest to wcale minusem. Pierniczki są mięciutkie i rozpływają się w ustach.
Zaletą jest na pewno to, że nie trzeba ich przygotowywać dużo wcześniej przed Świętami, bo nie potrzebują czasu na zmięknięcie. Można je jeść już tego samego dnia - jednak najlepsze są na drugi dzień. Moim zdaniem warto jest je zrobić z podwójnej porcji, bo z jednej wychodzi ich zdecydowanie za mało - wystarczy, że zje się jedno ciastko, a ręka sięga po drugie ;)
Składniki:
250 g mąki pszennej
85 g mielonych migdałów
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta mielonych goździków
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta czarnego pieprzu
200 ml płynnego miodu
85 g masła
skórka otarta z jednej cytryny
W misce wymieszaj mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę i wszystkie przyprawy.
Do drugiej miski wlej miód, dodaj masło i podgrzej w kąpieli wodnej. Kiedy Masło się rozpuści zdejmij z garnka.
Ciepłą mieszankę wlej do mąki i dokładnie wymieszaj razem ze skórką z cytryny. Ciasto przykryj i odstaw do wystygnięcia, powinno zgęstnieć.
Podziel ciasto na porcje ok 25 g i formuj z nich kuleczki (jest to wielkość orzecha włoskiego). Kuleczki układaj w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie każdą z nich lekko spłaszcz ręką. Ja z połowy ciasta wycięłam serduszka. Powinno wyjść około 30 ciasteczek. Piecz w 180°C przez około 15 minut (czas zależy od piekarnika)*. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw ciasteczka przez chwilę na blaszce (będą lepiej odchodziły od papieru), a potem wystudź na kratce.
*Ciastka po upieczeniu powinny być bardzo miękkie, sprawiać wrażenie niedopieczonych.
Przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą. Powinien powstać dość rzadki lukier.
Zimne ciasteczka maczaj w lukrze (górną stroną) i odkładaj na kratkę, żeby nadmiar lukru ociekł, a ten na ciasteczkach zastygł.
SMACZNEGO!
źródło: Lebkuchen
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/12/lebkuchen-niemieckie-pierniczki.html