Wykonanie
Jak wiadomo, domowe jest zawsze lepsze - jednak
kiełbaski (które często podawane są dzieciom) przebijają się nie tylko tym, że są zdrowsze, ale przede wszystkim ZAWIERAJĄ
MIĘSO, a nie odpadki, skóry i pazury, które po zmieleniu może i wyglądają pysznie, a nawet smakują, po dodaniu "ulepszaczy", ale zastanówmy się - Czy gdybyś zrobiła w domu paróweczki z takich właśnie składników, to podałabyś je rodzinie, a tym bardziej czy sama przełknęłabyś to świństwo?Te
kiełbaski, na które podaję przepis poniżej, smakują naprawdę dobrze - sama podeszłam do nich z lekkim dystansem, ale okazało się, że są zjadliwe, a co więcej - po zjedzeniu jednej mam ochotę zjeść następną. Mężowi też bardzo posmakowały - był zachwycony tym, że są z
mięsa ;)Jest to wersja podstawowa - można dodać inne
przyprawy, aby uzyskać inny smak. Ja użyłam
mięsa z indyka, ale może być też z
kury.
Składniki:500 g
mięsa z indyka (u mnie piersi)180 g ugotowanego
ryżu (waga po ugotowaniu!)5 g świeżej
natki pietruszki3
jajka2 ząbki
czosnku70 g
płatków owsianych1 łyżeczka
słodkiej paprykisól (dałam 1 łyżeczkę)
pieprzMięso pokrojone na mniejsze kawałki, ugotowany
ryż, porwaną
pietruszkę,
jajka i
czosnek włóż do malaksera. Zmiksuj na gładką masę.
Dodaj
płatki owsiane i dopraw
słodką papryką,
solą oraz
pieprzem.
Na kawałku folii aluminiowej ułóż porcję masy
mięsnej formując wałeczek. Zawiń dokładnie formując paróweczkę. Gotuj w wodzie przez 30 - 40 minut.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami
Kiełbaski drobiowe