ßßß Cookit - przepis na Domowe Kiełbaski Drobiowe (z Indyka)

Domowe Kiełbaski Drobiowe (z Indyka)

nazwa

Wykonanie

Jak wiadomo, domowe jest zawsze lepsze - jednak kiełbaski (które często podawane są dzieciom) przebijają się nie tylko tym, że są zdrowsze, ale przede wszystkim ZAWIERAJĄ MIĘSO, a nie odpadki, skóry i pazury, które po zmieleniu może i wyglądają pysznie, a nawet smakują, po dodaniu "ulepszaczy", ale zastanówmy się - Czy gdybyś zrobiła w domu paróweczki z takich właśnie składników, to podałabyś je rodzinie, a tym bardziej czy sama przełknęłabyś to świństwo?
Te kiełbaski, na które podaję przepis poniżej, smakują naprawdę dobrze - sama podeszłam do nich z lekkim dystansem, ale okazało się, że są zjadliwe, a co więcej - po zjedzeniu jednej mam ochotę zjeść następną. Mężowi też bardzo posmakowały - był zachwycony tym, że są z mięsa ;)
Jest to wersja podstawowa - można dodać inne przyprawy, aby uzyskać inny smak. Ja użyłam mięsa z indyka, ale może być też z kury.
Składniki:
500 g mięsa z indyka (u mnie piersi)
180 g ugotowanego ryżu (waga po ugotowaniu!)
5 g świeżej natki pietruszki
3 jajka
2 ząbki czosnku
70 g płatków owsianych
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól (dałam 1 łyżeczkę)
pieprz
Mięso pokrojone na mniejsze kawałki, ugotowany ryż, porwaną pietruszkę, jajka i czosnek włóż do malaksera. Zmiksuj na gładką masę.
Dodaj płatki owsiane i dopraw słodką papryką, solą oraz pieprzem.
Na kawałku folii aluminiowej ułóż porcję masy mięsnej formując wałeczek. Zawiń dokładnie formując paróweczkę. Gotuj w wodzie przez 30 - 40 minut.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmianami Kiełbaski drobiowe
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/10/domowe-kiebaski-drobiowe-z-indyka.html