ßßß Cookit - przepis na Zupa Pomidorowa z Bazylią

Zupa Pomidorowa z Bazylią

nazwa

Wykonanie

Smaczna i zdrowa zupa pomidorowa. Prawdziwa zupa z pomidorów, niezabarwiana koncentratem.
Można ją podawać jak tradycyjną pomidorówkę, z ryżem lub makaronem. Można też zjeść ją z tostowanym chlebem lub pieczywem chrupkim, żeby było jeszcze zdrowiej.
Składniki:
1 kg pomidorów
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
600 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)
8 listków bazylii
ok 1 łyżki ziół włoskich
sól, pieprz;do smaku
Pomidory pokrój na połówki* Ułóż w naczyniu żaroodpornym, miąższem do góry. Skrop oliwą, posyp ziołami włoskimi, solą i pieprzem. Dołóż nieobrane ząbki czosnku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C około 20-30 minut.
Przełóż pomidory do malaksera, wyciśnij czosnek z łupinek i zmiksuj (ja użyłam do tego blendera).
Dodaj bazylię i zmiksuj jeszcze raz. Wlej do gotującego się bulionu. Dopraw do smaku i podgrzej jeszcze chwilę.
*Ewentualnie pomidory można sparzyć i obrać ze skórki przed pieczeniem.
SMACZNEGO!
źródło: ze zmaianmi Tomato and basil soup
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/07/zupa-pomidorowa-z-bazylia.html