Smaczna i zdrowa zupa pomidorowa. Prawdziwa zupa z pomidorów, niezabarwiana koncentratem.Można ją podawać jak tradycyjną pomidorówkę, z ryżem lub makaronem. Można też zjeść ją z tostowanym chlebem lub pieczywem chrupkim, żeby było jeszcze zdrowiej.Składniki:1 kg pomidorów2 ząbki czosnku1 łyżka oliwy z oliwek600 ml bulionu (warzywnego lub mięsnego)8 listków bazyliiok 1 łyżki ziół włoskichsól, pieprz;do smakuPomidory pokrój na połówki* Ułóż w naczyniu żaroodpornym, miąższem do góry. Skropoliwą, posyp ziołami włoskimi, solą i pieprzem. Dołóż nieobrane ząbki czosnku. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 °C około 20-30 minut.Przełóż pomidory do malaksera, wyciśnij czosnek z łupinek i zmiksuj (ja użyłam do tego blendera).Dodaj bazylię i zmiksuj jeszcze raz. Wlej do gotującego się bulionu. Dopraw do smaku i podgrzej jeszcze chwilę.*Ewentualnie pomidory można sparzyć i obrać ze skórki przed pieczeniem.SMACZNEGO!źródło: ze zmaianmi Tomato and basil soup