ßßß Cookit - przepis na Ciasto Pomarańczowe

Ciasto Pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Już od dawna rozmyślałam nad zrobieniem ciasta pomarańczowego. Nigdy go nie jadłam, ale po doświadczeniach z innymi ciastami zawierającymi w sobie owoce, wiedziałam, że musi z tego wyjść coś dobrego. Jednak obawiałam się, że ciasto wyjdzie gorzkie ze względu na zawartość skórki. Czytałam też gdzieś w sieci, i niektórzy pisali o goryczce. Postanowiłam zaryzykować. W trakcie robienia ciasta, z ciekawości spróbowałam jeszcze surowego i było okropnie gorzkie... Jednak po upieczeniu ta goryczka zniknęła i ciasto było przepyszne. Wilgotne, nie za słodkie i cudownie pomarańczowe - i w smaku, i w kolorze.
Ciasto bez dodatków też jest dobre, ale można przygotować do niego jakiś krem lub tak jak ja posmarować je bitą śmietaną. Jest dość grube więc z powodzeniem można je przekroić i posmarować też w środku. Mi wersja ze śmietaną smakowała bardzo (Mężowi też).
Składniki:
2 pomarańcze; dokładnie umyte
6 jajek
250 g cukru pudru
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
200 g zmielonych migdałów
100 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
500-600 ml śmietany kremówki (double cream)
2 kopiaste łyżki cukru pudru
cukier z wanilią
Całe pomarańcze gotuj przez 2 godziny lub do czasu aż będą miękkie. W trakcie gotowania uzupełniaj wodę. *na zdjęciu są 3 pomarańcze, ale do ciasta dałam 2*
Ugotowane pomarańcze pokrój na kawałki i zmiksuj w malakserze.
Żółtka ubij z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym na kremową masę.
Połącz masę z żółtek i zmiksowane pomarańcze.
W miseczce wymieszaj migdały, mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajeczno - pomarańczowej i dokładnie wymieszaj łopatką.
Białka ze szczyptą soli, ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Przełóż do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy. Piecz godzinę w 180 °C. Po ostudzeniu ciasto wyjmij z formy i odwróć do góry spodem.
Ubij śmietanę z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Posmaruj wierzch i boki ciasta.
SMACZNEGO!!!
źródło: ze zmianami - Ciasto Pomarańczowe
Źródło:http://nikolodkuchni.blogspot.com/2012/06/ciasto-pomaranczowe.html