Wykonanie
Już od dawna rozmyślałam nad zrobieniem ciasta
pomarańczowego. Nigdy go nie
jadłam, ale po doświadczeniach z innymi ciastami zawierającymi w sobie
owoce, wiedziałam, że musi z tego wyjść coś dobrego. Jednak obawiałam się, że ciasto wyjdzie gorzkie ze względu na zawartość skórki. Czytałam też gdzieś w
sieci, i niektórzy pisali o goryczce. Postanowiłam zaryzykować. W trakcie robienia ciasta, z ciekawości spróbowałam jeszcze surowego i było okropnie gorzkie... Jednak po upieczeniu ta goryczka zniknęła i ciasto było przepyszne. Wilgotne, nie za słodkie i cudownie
pomarańczowe - i w smaku, i w kolorze.Ciasto bez dodatków też jest dobre, ale można przygotować do niego jakiś krem lub tak jak ja posmarować je
bitą śmietaną. Jest dość grube więc z powodzeniem można je przekroić i posmarować też w środku. Mi wersja ze
śmietaną smakowała bardzo (Mężowi też).
Składniki:2
pomarańcze; dokładnie umyte6
jajek250 g
cukru pudru1 łyżeczka
olejku pomarańczowego200 g zmielonych
migdałów100 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaDodatkowo:500-600 ml
śmietany kremówki (double cream)2 kopiaste łyżki
cukru pudrucukier z
waniliąCałe
pomarańcze gotuj przez 2 godziny lub do czasu aż będą miękkie. W trakcie gotowania uzupełniaj
wodę. *na zdjęciu są 3
pomarańcze, ale do ciasta dałam 2*Ugotowane
pomarańcze pokrój na kawałki i zmiksuj w malakserze.
Żółtka ubij z
cukrem pudrem i
olejkiem pomarańczowym na kremową masę.
Połącz masę z
żółtek i zmiksowane
pomarańcze.
W miseczce wymieszaj
migdały,
mąkę i
proszek do pieczenia. Dodaj do masy jajeczno - pomarańczowej i dokładnie wymieszaj
łopatką.
Białka ze szczyptą
soli, ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj.
Przełóż do wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem tortownicy. Piecz godzinę w 180 °C. Po ostudzeniu ciasto wyjmij z formy i odwróć do góry
spodem.
Ubij
śmietanę z
cukrem pudrem i
cukrem z
wanilią. Posmaruj wierzch i boki ciasta.
SMACZNEGO!!!
źródło: ze zmianami - Ciasto
Pomarańczowe