W dzisiejszych czasach coraz mniej ludzi gotuje dla siebie lub swojej rodziny. Zawsze przecież można coś zamówić lub kupić gotowe danie w pobliskim sklepie. Ja jednak jestem zwolennikiem zarówno tradycyjnych potraw, jak również odkrywania nowych smaków. Najbardziej lubię łączyć tradycyjne mięsa z warzywami i owocami.Smak bigosu zna chyba każdy, a przepis jest tak doskonały, że nie warto go w żaden sposób zmieniać.SKŁADNIKI:1 główka białej kapusty1 kg kapusty kiszonej250 g suszonych grzybów1 kiełbasa śląska1 kiełbasa z gęsiną1 kiełbasa korzenna4 cebulesmalec500 g wołowinykminekziarna jałowcakoncentrat pomidorowyziele angielskieliść laurowypieprz ziarnistyKapustę kiszoną pokroić i umieścić w garnku. Zalać wodą i zagotować. Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna należy odlać wodę i uzupełnić świeżą, ponownie gotując. Następnie dodać poszatkowaną kapustę, ziele angielskie, liście laurowe i ziarna pieprzu. Gotować do miękkości kapusty. W między czasie mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu, aż wyparuje woda. Dodać pokrojone w kostkę kiełbasy i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać do kapusty wraz z wcześniej zalanymi grzybami. Wymieszać, dodać 2 łyżeczki kminku i gotować przez 1 godzinę. Po tym czasie o zarumienić cebulę i dodać do reszty wraz z ziarnami jałowca i gotować jeszcze przez pół godziny. Na koniec dodać koncentratu pomidorowego dla smaku, ciągle mieszając.