ßßß Cookit - przepis na Odwrócone muffiny z rabarbarem i jogurtem owocowym

Odwrócone muffiny z rabarbarem i jogurtem owocowym

nazwa

Wykonanie

Rabarbar to pyszne warzywo, w zasadzie odwrotnie niż pomidor, którego używamy jako warzywa, rabarbar pełni funkcję owocową:) W każdym razie postanowiłem zrobić pyszne muffiny z rabarbarem prosto z ogródka i udało się:!
Do przygotowania 24 muffinów potrzebujesz:
- 2 szklanek mąki
- pół szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki jogurtu truskawkowego
- 2 jajek
- 2/3 szklanki oleju
- szczypty soli
- łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczki sody oczyszczonej
- 1,5 szklanki pokrojonego, obranego rabarbaru
- 4 łyżek masła
- 4 łyżek cukru
Pokrojony rabarbar wymieszaj z cukrem i masłem. Na dnie foremek do muffinów ułóż mieszankę. Do miski wsyp suche składniki, następnie dodaj mokre i wymieszaj do uzyskania dość gładkiej masy. Nie mieszaj za długo bo ciasto wyjdzie zbite. Na rabarbar z masłem i cukrem wylej ciasto do 2/3 wysokości foremki. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem przez 20 - 25 minut. Sprawdź wykałaczką, czy wbita w środek wychodzi czysta. Po upieczeniu wyjmij formę z piekarnika i po kilku minutach obkrój nożem muffiny jeśli są do niej przyklejone, następnie odczekaj jeszcze chwilę i połóż na formie tacę, następnie je odwróć i ostrożnie popukaj w dno formy i podnieś ją. Muffiny powinny być teraz na tacy.
Smacznego:)
Źródło:http://markowewypieki.blogspot.com/2013/06/odwrocone-muffiny-z-rabarbarem-i.html