ßßß
Dzisiejsza tarta jest skutkiem spadku poziomu cukru i zawartości lodówki. Wszystko wspaniale się połączyło tworząc kolejny świetny i prosty przepis.Do kruchego ciasta potrzebujesz:- 250g mąki- 125g masła- 60g cukru- 60ml wody
- małego jajka- szczypty soli
Masło pokrój na cienkie plasterki, dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto w razie potrzeby dodaj nieco wody lub mąki by uzyska elastyczne, nie klejące się ciasto, Ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i umieść je w natłuszczonej formie. Ciasto wyłóż papierem do pieczenia, na który wysyp groch. Piecz piekarniku w rozgrzanym do 200 stopni C z termoobiegiem przez 15 minut, po tym czasie usuń papier z grochem, przekłuj ciasto w kilku miejscach używając widelca i piecz je dalej aż spód będzie upieczony (około 10 minut) następnie wyjmij z piekarnika.Do nadzienia:- 330ml śmietany 18%- 2 jajek- pół kubka mrożonych truskawek, wcześniej rozmrożonych.- 70g + łyżki cukru pudru- szczypty soli
Z truskawek odlej sok powstały w czasie ich roztapiania. Używając blendera zmiel truskawki z łyżką cukru pudru i odstaw. Śmietanę, resztę cukru i 2 żółtka wymiksuj z dodatkiem 2 łyżek soku z truskawek odlanego wcześniej z kubka. Białka ubij na sztywną pianę. Tuż przed nałożeniem na podpieczony spód dodaj białka do masy śmietanowej i delikatnie wymieszaj łyżką. Tak uzyskaną masę wylej na kruche ciasto, następnie używając łyżeczki rozprowadź zmiksowane truskawki w formie wzorków na cieście. Piecz ciasto przez 15-20 minut w 200 stopniach do lekkiego zrumienienia i ścięcia, Masa powinna się nieco unieść, po ostygnięciu jej poziom się wyrówna. Po upieczeniu ostudź przed podaniem.Smacznego!