Wykonanie
Jak ten czas leci. Dziś już wtorek, a ja jeszcze czuje weekend, a dokładnie obłędna czekoladowość
tortu Sachera. Polecam! Przepis od Dorotki z Moich Wypieków.Składniki:200 g
gorzkiej czekolady125 g
masła8
jajekszczypta
soli140 g
cukru pudru125 g
mąki pszennejsłoiczek
marmolady morelowejWykonanie:
Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli
wodnej.
Masło roztopić.
Żółtka utrzeć trzepaczką, dodać roztopione
masło i
czekoladę, wymieszać.
Białka z
solą ubić na sztywną pianę i, stopniowo wsypując
cukier ubijać, aż piana będzie bardzo sztywna. Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i, stopniowo wsypując
mąkę, mieszać delikatnie, aż składniki się połączą. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać ciasto.Ciasto przełożyć do formy o średnicy ok. 24 cm, wyłożonych papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut aż ciasto wyrośnie i patyczek wetknięty w środek każdego z nich będzie czysty i suchy. Wystudzić całkowicie na kratce.Po ostygnięciu przekroić na pół, pierwszą część ciasta ułożyć na paterze, posmarować
marmoladą morelową, przykryć drugą częścią.
Polewa czekoladowa:200 g
gorzkiej czekolady160 g kremówki
Czekoladę połamać, razem z kremówką umieścić w małym garnuszku, delikatnie podgrzewając i mieszając czekać na rozpuszczenie się
czekolady, następnie od razu zdjąć z palnika. Zbyt długie trzymanie na ciepłym lub zbyt gorącym palniku spowoduje, że całość może się zważyć. Jak polewa będzie gładka, wylać na tort, wyrównać.Smacznego!