ßßß
Jak ten czas leci. Dziś już wtorek, a ja jeszcze czuje weekend, a dokładnie obłędna czekoladowość tortu Sachera. Polecam! Przepis od Dorotki z Moich Wypieków.Składniki:200 g gorzkiej czekolady125 g masła8 jajekszczypta soli140 g cukru pudru125 g mąki pszennejsłoiczek marmolady morelowejWykonanie:Gorzką czekoladę połamać na mniejsze kawałki, roztopić w kąpieli wodnej. Masło roztopić. Żółtka utrzeć trzepaczką, dodać roztopione masło i czekoladę, wymieszać.Białka z solą ubić na sztywną pianę i, stopniowo wsypując cukier ubijać, aż piana będzie bardzo sztywna. Dodać 1/3 piany do masy czekoladowej i, stopniowo wsypując mąkę, mieszać delikatnie, aż składniki się połączą. Dodać pozostałą pianę i delikatnie wymieszać ciasto.Ciasto przełożyć do formy o średnicy ok. 24 cm, wyłożonych papierem do pieczenia.Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut aż ciasto wyrośnie i patyczek wetknięty w środek każdego z nich będzie czysty i suchy. Wystudzić całkowicie na kratce.Po ostygnięciu przekroić na pół, pierwszą część ciasta ułożyć na paterze, posmarować marmoladą morelową, przykryć drugą częścią.Polewa czekoladowa:200 g gorzkiej czekolady160 g kremówkiCzekoladę połamać, razem z kremówką umieścić w małym garnuszku, delikatnie podgrzewając i mieszając czekać na rozpuszczenie się czekolady, następnie od razu zdjąć z palnika. Zbyt długie trzymanie na ciepłym lub zbyt gorącym palniku spowoduje, że całość może się zważyć. Jak polewa będzie gładka, wylać na tort, wyrównać.Smacznego!