Wykonanie
Lubimy sobie czasem kulinarnie podogadzać z
małżem ;). Dokładniej rzecz ujmując, to ja dogadzam jemu ;). Historia jego sympatii do sushi, to kwintesencja jego podejścia do nowości w kuchni w ogóle, które za każdym razem piętnuję skwitowaniem: "Nie oceniaj, zanim nie spróbujesz". No, ale na szczęście i tym razem spróbował i polubił. Zapraszam więc na ucztę w stylu japońskim.Składniki:
nori (ilość wg uznania, ja zwykle wykorzystuję 4 płaty i za każdym razem nie dajemy rady tego zjeść)
ryż do sushi (polecam
serię House of
Asia)sos do
ryżuwasabi
serek Philadelphia Lightogórek zielony
awokadosurimi
łosoś (może być surowy, wędzony lub zgrillowany - wg uznania)
sos sojowymarynowany
imbirWykonanie:Na początek
ryż: jak go przygotować?Na początek wsypujemy
ryż do garnka, nalewamy zimną
wodę i mieszając dłonią przepłukujemy, odlewamy
wodę i powtarzamy to tyle
razy, aż odlewana
woda jest już niemal przezroczysta. Po odsączeniu
ryżu nalewamy do garnka tyle
wody ile jest
ryżu. Na 2 szklanki
ryżu nalewamy 2 szklanki
wody. Przykrywamy garnek dokładnie dopasowaną pokrywką i zostawiamy na 10 minut, a po tym czasie zapalamy ogień i szybko podgrzewamy zawartość garnka aż do wrzenia. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, gotujemy przez 15 min, następnie wyłączamy z i zostawiamy garnek nie odkrywając na 10 minut. Po tym czasie wykładamy cały
ryż do szerokiej miski i mieszając go delikatnie drewnianą
łopatką polewamy zaprawą do sushi. Przygotowany
ryż przykrywamy wilgotną ściereczką aż przestygnie. Poźniej pozostaje już tylko skręcać rolki ;).Jak skręcać rolki?Na macie do zawijania sushi (można też spokojnie dać sobie radę bez) kładziemy płat
nori i wilgotnymi dłońmi rozprowadzamy na nim
ryż cienką warstwą zostawiając 1 cm wolny na bardziej oddalonym od nas brzegu. W odległości 1/3 powierzchni
ryżu od siebie układamy składniki które chcemy umieścić w rolce, np. surimi,
ogórek,
łosoś surowy, pieczony lub wędzony,
serek Philadelphia, itp. Wcześniej można także posmarować
ryż odrobiną wasabi. Zawijamy ciasno rolki i kroimy na 6 - 8 kawałków. Podajemy z
sosem sojowym i marynowanym
imbirem.