ßßß Cookit - przepis na Ryż na mleku (bez glutenu, bez laktozy, wegański)

Ryż na mleku (bez glutenu, bez laktozy, wegański)

nazwa

Wykonanie

W dzieciństwie nigdy ryżu na mleku nie jadłam. Jakoś mnie do czegos takiego nie ciągnęło a moja mama nie raczyła nas słodkościami. Mój małżonek, pewnie już wiecie, to słodki pamper, który uwielbia czekoladę, pudding, budynie ciasta, nutellę i też ryż na mleku.
Deserek musi po obiedzie być! Tak na prawdę t o nie tylko deser, ale również świetny pomysł na śniadanie.
Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy:
- 1 filiżankę ryżu (w cale nie trzeba kupować Arborio, ja kupiłam "Milchreis" w Lidlu)
- 4 filiżanki mleka wegańskiego
- ekstrakt waniliowy
- 1 łyżkę cukru brązowego
Do garnka wsypać ryż, cukier, ekstrak waniliowy i wlać mleko. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Następnie przez jakieś 30 minut gotować pod przykryciem na wolnym ogniu.
Podawać gorące.
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2015/02/ryz-na-mleku-bez-glutenu-bez-laktozy.html