ßßß Cookit - przepis na Pudding ryżowy

Pudding ryżowy

nazwa

Wykonanie

Trzymając się tematyki ryżu, dla odmiany dziś ryż w wersji na słodko. Tym razem chcę Wam przedstawić pudding ryżowy. U mnie w wersji waniliowej, ale wybór smaku jest ogromny i zależy od posiadanego budyniu ;) Wszystko okraszone syropem malinowym, choć można by dodać tu czekoladę lub zjeść bez żadnych dodatków.
Ilość składników na 2 duże lub 4 małe porcje.
Składniki:
*2 szklanki ugotowanego ryżu
*1 opakowanie waniliowego budyniu bez cukru
*3 łyżki brązowego cukru
* mleko (500 ml)
*syrop malinowy/wiśniowy, kilka kostek czekolady (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Używam wcześniej ugotowany ryż, może być chłodny. Wsypuję go do garnka i zalewam mlekiem. Dorzucam cukier i budyń w proszku. Mieszam razem, a następnie doprowadzam zawartość garnka do wrzenia (cały czas mieszając). Skręcam ogień na najmniejszy i mieszam jeszcze około 1 minuty, aż pudding zmieni konsystencje na "budyniową".
Przekładam do misek i polewam syropem albo ozdabiam czekoladą. Pudding można jeść również w wersji schłodzonej.
Smacznego!
Źródło:http://studenteat.blogspot.com/2013/09/pudding-ryzowy.html