ßßß Cookit - przepis na Cykorie zapiekane w sosie pomidorowym (bez laktozy, bez glutenu)

Cykorie zapiekane w sosie pomidorowym (bez laktozy, bez glutenu)

nazwa

Wykonanie

Cykorie pod beszamelem są dobre.
Są też paskudnie ciężkostrawne dla mojego żołądka.
Poza tym beszamel ma też mleko, więc sos odpada przy nie tolerancji laktozy.
Dlatego postanowiłam je zapiec w sosie pomidorowym.
Kto nie lubi sosu pomidorowego?!
potrzebujemy:
- po 1 cykorii na osobę (mój mąłż zjadł dwie, tak mu smakowały!)
- szynkę konserwową (plaster na sztukę cykorii)
- przecier pomidorowy, pasate lub pomidory z puszki
- sól, pieprz
- świeże zioła
- cebula, czosnek
Cykorie obrać ze zwiędnietych i brzydkich liści.
Ugotować w osłodzonej wodzie, ja gotuję do miękkości wtedy krócej zapiekam.
Ostudzić.
Przygotowac sos - na odrobinie tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek.
(Można też wrzucić kawałki szynki jeżeli macie ochotę na bardziej mięsna wersję)
Dodać pomidory, zioła i przyprawic do smaku i ewentualnie zblendować.
Zimne cykorie owijać szynką i układać na dnie naczynia żaroodpornego.
Polać sosem i zapiekać w 200 stopniach przed 30-45 minut.
Źródło:http://szybkotaniosmacznie.blogspot.com/2015/01/cykorie-zapiekane-w-sosie-pomidorowym.html