ßßß Cookit - przepis na Wiśnie kandyzowane i likier w jednym przepisie

Wiśnie kandyzowane i likier w jednym przepisie

nazwa

Wykonanie

Witam kochani. Muszę jeszcze wrócić do przetworów z wiśni. Jeśli lubicie wypiekać ciasta i ciasteczka może spodoba się Wam mój sposób na kandyzowane wiśnie.
Pozornie przepis wymaga czasu, bo przygotowanie trzeba rozłożyć na 2-3 dni, ale pracy przy tym wiele nie ma. Jest kilka etapów podgrzewania, z tym, że bez gotowania a z częstym mieszaniem kiedy owoce są gorące.
Przepis na 1 kilogram dojrzałych wiśni bez pestek
1 kg wiśni
2,5 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
0,3 litra mocnej wódki
Przygotowanie
Przepis na filmie LINK
I etap: Podgrzewam wodę.Wsypuję dwie szklanki cukru. Mieszam do rozpuszczenia cukru. Wsypuję wiśnie i całość podgrzewam do zagotowania i zaraz wyłączam grzanie. Mieszam. Odstawiam do wystudzenia. Przechowuję w lodówce przez minimum 24 godziny. W tym czasie owoce dobrze przejdą słodyczą.
II etap: Do butelki o pojemności 0,75 litra wlewam alkohol i uzupełniam butelkę(najlepiej zrobić to przez sito) zimnym sokiem, zebranym z wiśni. Likier gotowy! Wychodzi klarowny i bardzo pyszny. Zostawiam w wiśniach około 3/4 szklanki soku i podgrzewam je, mieszając przy tym często. Pilnuję, żeby się nie gotowały. Wyłączam płomień i znowu mieszam do ostatnich kłębów pary. Powtarzam ten cykl w ciągu dnia 2-3 razy. Dodaję w ostatnim pozostałe pół szklanki cukru. Mieszam i podgrzewam, jak przy dżemie. Kiedy wystygnie całość znowu wkładam do lodówki pod przykryciem do następnego dnia. Zamiast garnka wygodnie jest użyć dużej patelni lub rondla o sporej średnicy, ale trudniej wstawić te gabaryty do lodówki.
Etap III: Powtarzam 2-3 razy podgrzewanie, jak w opisie powyżej aż wiśnie będą miały idealny wygląd. Zagęszczony sok można całkowicie odparować lub zostawić go trochę i wlać na gorąco razem z wiśniami do wyparzonych słoików. Pasteryzuję w garnku, w szumiącej wodzie (wodę gorącą wlewam poniżej zakrętek) w temperaturze około 90 stopni C, około 10-15 minut. Potem odwracam słoiki do góry dnem, dla próby szczelności i jak ostygną wstawiam do piwnicy.
Życzę bogatej spiżarni!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/08/wisnie-kandyzowane-i-likier-w-jednym.html