ßßß Cookit - przepis na Konfitura z wiśni

Konfitura z wiśni

nazwa

Składniki

Wykonanie

Moja babcia zawsze mówiła, że konfitura z wiśni powinna być słodka, lśniąca, o gęstości miodu - jak tak sięgnę pamięcią do tych jej słoików, to chodziło zdecydowanie o płynny miód. No i moja - robiona ściśle według babcinych (skrzętnie zanotowanych) wskazówek - taka własnie jest :-) a do tego pyszna... słodka, ale nie za... gęsta, ale w sam raz... i lśni...
A ja od jutra mam w końcu 100-procentowy urlop :-) tzn., że w ośrodku też :-) a po wakacjach już tylko to co lubię - praca w poradni i czas dla rodziny :-)
Nie mniej dziś obiecane kilka dni temu wiśnie ;-)
SKŁADNIKI
2 kg wiśni
2 kg cukru
400 ml wody
Wiśnie myjemy, drylujemy i wkładamy do garnka (najlepiej z grubym dnem, wtedy unikniecie przypalenia). Z wody i cukru gotujemy syrop, zalewamy nim wiśnie i odstawiamy na kilka godzin (ja odstawiłam na 6).Po tym czasie zagotowujemy i na bardzo małym ogniu gotujemy 1 godzinę. Odstawiamy do następnego dnia - znów gotujemy 1 godzinę (też na małym ogniu) i trzeciego dnia to samo. Gorąca konfiturą napełniamy słoiki, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2013/07/konfitura-z-wisni.html