Wykonanie
Witam kochani. Polecam prosty i naturalny sposób na uzyskanie wiosennie żółtego koloru ciasta bez użycia sztucznych barwników. W zeszłym roku robiłam babkę piaskową z
sokiem z
marchewki, która ma odcień zachodzącego słońca a tym razem dodałam soku z
buraka, ale nie więcej niż 40 ml, gdyż wówczas nasze ciasto może uzyskać zamiast żółtego kolor rudy.
Składniki
5 jaj1,5 szklanki
mąki pszennej (około 230 g) używam szklanki 250 ml3/4 szklanki
mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia250 g
masła lub
margaryny40 ml soku z
buraka - 4 łyżki stołowe (2 małe
buraki starte na tarce przeciskamy przez sito)szklanka drobnego
cukru jeszcze lepiej
cukru pudrustarta
skórka z cytrynysok z połowy
cytrynyszczypta
soliforma wysmarowana tłuszczem i wysypana
bułką tartą, najlepiej prostokątna długa 40cm x 10 cm - łatwiej z niej uwolnić babkęPrzygotowaniePrzepis na filmie
Mąkę pszenną,
mąkę ziemniaczaną i
proszek do pieczenia dokładnie mieszam na sucho.
Białka ubijam na sztywno ze szczyptą
soli. Dodaję łyżkę
cukru dla utrwalenia piany i miksuję jeszcze pół minuty.W osobnej misie miksuję na krem
masło. Dodaję pozostały
cukier i miksuję tak długo aż masa
maślana wyraźnie zbieleje. Dodaję po jednym
żółtku. Miksuję za każdym razem krótko do połączenia. Dodaję sok z
buraków. Chwilę miksuję i ścieram trochę
skórki cytrynowej oraz wyciskam sok z połowy
cytryny. Miksuję krótko do połączenia i dodaję wymieszane
mąki z
proszkiem do pieczenia. Miksuję całość do połączenia i dodaję pianę na trzy
razy. Za każdym razem delikatnie mieszam dużą łyżką, ale jak najkrócej. Im dłużej mieszamy, piana opada i baba nie rośnie w piekarniku już z takim rozmachem. Moja forma była ciut przy mała i wykorzystałam jeszcze dwie foremki na tartaletki, bo bywa, że ciasto wykipi, dlatego w foremce powinno zajmować najwyżej do 3/4 jej wysokości.
Babkę piekłam 50 minut w temperaturze 175 stopni, grzałka góra-dół a mniejsze babeczki wyjęłam po 30 minutach.Babka marchewkowa przepisDziękuję za komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika