Wykonanie

Aronia to fenomenalna roślina, z bardzo bogatą zawartością przeciwutleniaczy, przedłużających życie.Oto kolejny przepis na solidną porcję zdrowia i sposób na dodawanie do posiłków
przetworów z aronii - jednego z najlepszych źródeł bezcennych składników dla naszego organizmu. Owsianka jest przepyszna z dodatkiem
dżemu aroniowego lub sosu aroniowego. Można ją dodatkowo wzbogacać ulubionymi
bakaliami i dostępnymi świeżymi
owocami. Zobacz, jak wiele wartości odżywczych kryje aronia . Gorąco polecam!Składniki:Dla wzrokowców owsianka na filmieporcja na 1 osobę

3 łyżki
płatków owsianych1 szklanka
mlekaokoło pół szklanki
wody3 łyżeczki
dżemu z aronii lub sosu, bądź sokugarść
bakalii - u mnie kilka
migdałów i
rodzynek (warto je przelać wrzątkiem, by pozbyć się chemii)garść świeżych
owoców - u mnie
borówka i
poziomkaszczypta
soli (maleńka ilość
soli znacznie poprawia smak)Przygotowanie owsianki z aronią1.
Płatki owsiane namoczyć na kilka godzin przed przyrządzeniem, wówczas, wystarczy tylko zagotować zupkę.2. Jeśli nie zrobiliśmy punktu 1, bo tak, jak większość, razem ze mną, nie mamy w głowie wszystkiego - w rondlu zalewamy
płatki i
bakalie wodą, wstawiamy na płomień i gotujemy około pół minuty.
Płatki wyraźnie spęcznieją i zmiękną. Dorzucamy szczyptę
soli i mieszamy.3. Dolewamy
mleko i dodajemy aroniowy
dżem (
dżem z aronii wraz z
owocami ma najwięcej wartości). Mieszamy. Oczywiście
dżem aroniowy można zastąpić innym dobrej roboty
dżemem.4. Kiedy
mleko zacznie się gotować, dodajemy świeże
owoce i wyłączamy płomień. Zupka najlepsza jest po kilku minutach, kiedy trochę przestygnie.Życzę zdrowych i pysznych posiłków.