Wykonanie
Ostatnio eksperymentuję z
napojami roślinnymi, które z powodzeniem zastępują
mleko. Mój organizm nie ma problemów z tolerancją laktozy, ale
płatki śniadaniowe zdecydowanie wolę jeść na "
mleku" roślinnym :) Podawałam już przepis na
mleko migdałowe, teraz czas na owsiane, które idealnie nadaje się do koktajli, wypieków i gotowania, np.
kaszy jaglanej. Co prawda poszłam na łatwiznę i przygotowałam je ekspresowo w wyciskarce, ale poniżej podaję przepis z użyciem blendera.Jeszcze pokrótce o właściwościach i smaku: ma działanie uspokajające; jest dobre na anemię, bo 1 szklanka
mleka pokrywa 10% dziennego zapotrzebowania na żelazo; zawiera więcej wapnia niż
mleko krowie; jest bogate w błonnik, kwas foliowy i zawiera aż 15 witamin i 10 minerałów (w tym dwa
razy więcej witaminy A niż
mleko krowie). W smaku jest porównywalne nieco do
mleka sojowego, chociaż ma lżejszą konsystencję. Sycące, ale dość wodniste [źródło: hellozdrowie.pl ] .

Składniki (na 1 litr):1 szklanka
płatków owsianych (zwykłych, nie błyskawicznych)4 szklanki przegotowanej, ciepłej
wodyszczypta
soli i łyżeczka
cukru waniliowego (opcjonalnie)Przygotowanie:

1.
Płatki owsiane zalać
wodą i zostawić na noc.2. Na drugi dzień
płatki zmiksować z
wodą, w której się moczyły (jeśli kielich blendera ma małą pojemność, można składniki podzielić i zmiksować w 2-3 partiach). Żeby
mleko smakowało jak sklepowe,można dodać szczyptę
soli i łyżeczkę
cukru waniliowego.3. Przygotować miskę, nałożyć na nią gazę (można ją przymocować za pomocą gumki recepturki) i przecedzić
mleko. Gazę złożyć i dobrze wycisnąć owsianą papkę.4.
Mleko przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed użyciem wstrząsnąć i zamieszać.Papkę owsianą można wykorzystać do wypieku ciast,
ciasteczek, lub zjeść z
owocami.