Wykonanie
Sezon na
śliwki trwa... Popularne
owoce, zwłaszcza pieczone, zachwycają głębią smaku i pięknym kolorem. Skomponowałam składniki tak, by można było częściej pozwolić sobie na ciasto
śliwkowe, bez wyrzutów typu, że znowu tak dużo kalorii trzeba spalić...Składniki na lekkie ciasto ze
śliwkamibiszkopt z 3 dużych jajokoło 1 kilograma umytych i wypestkowanych
śliwek1,5 porcji budyniu z 3/4 litra
mleka lub 2 budynie z dwóch opakowań na 1 litr
mleka (użyłam budyniu
śmietankowego)kruszonka - 1 łyżka
masła, 2-3 łyżki
mąki pszennej, 1 łyżka
cukruPrzepis na filmie1. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C.2.. Na blachę wylewamy przygotowany
biszkopt (można go posypać 1 łyzką
mąki przez sito, by
śliwki nie szły na dno - nie zrobiłam tego tym razem i jakoś zatrzymały się na odpowiedniej wysokości)3. Sprawnie i szybko układamy
śliwki na wierzchu. Posypujemy delikatnie
cukrem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 175 stopni C.4. W międzyczasie robimy kruszonkę - zimne
masło przesypujemy
mąką, starając się przy tym nie miażdżyć
masła, czując w dotyku zawsze
mąkę, dzięki temu kruszonka wychodzi chrupiąca. Po przygotowaniu kruszonki wkładamy ją do lodówki na kilka minut.5. Gotujemy
budyń, który w trakcie nakładania na ciasto powinien być gorący, bo łatwiej się rozprowadza.6. Wyjmujemy
biszkopt ze
śliwkami i jak tylko troszeczkę przestygnie, wykładamy
bydyń, posypujemy kruszonką i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut.W gruncie rzeczy jest to bardzo łatwe ciasto, tanie a do tego bardzo, bardzo pyszne. Polecam gorąco i życzę tylko udanych wypieków.Zapraszam do przepisu na pyszny tort
śliwkowya zapracowanym gorąco polecam błyskawiczne super smaczne placuszki ze
śliwkamiszybkościowy jabłecznik z
czekoladową kruszonkąprzepis na idealne
powidła śliwkowe nie tylko do kanapek