ßßß Cookit - przepis na Ciasto ze śliwkami na biszkopcie pod budyniem i chrupiącą kruszonką

Ciasto ze śliwkami na biszkopcie pod budyniem i chrupiącą kruszonką

nazwa

Wykonanie

Sezon na śliwki trwa... Popularne owoce, zwłaszcza pieczone, zachwycają głębią smaku i pięknym kolorem. Skomponowałam składniki tak, by można było częściej pozwolić sobie na ciasto śliwkowe, bez wyrzutów typu, że znowu tak dużo kalorii trzeba spalić...
Składniki na lekkie ciasto ze śliwkami
biszkopt z 3 dużych jaj
około 1 kilograma umytych i wypestkowanych śliwek
1,5 porcji budyniu z 3/4 litra mleka lub 2 budynie z dwóch opakowań na 1 litr mleka (użyłam budyniu śmietankowego)
kruszonka - 1 łyżka masła, 2-3 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka cukru
Przepis na filmie
1. Rozgrzewamy piekarnik do 175 stopni C.
2.. Na blachę wylewamy przygotowany biszkopt (można go posypać 1 łyzką mąki przez sito, by śliwki nie szły na dno - nie zrobiłam tego tym razem i jakoś zatrzymały się na odpowiedniej wysokości)
3. Sprawnie i szybko układamy śliwki na wierzchu. Posypujemy delikatnie cukrem i wstawiamy do piekarnika na 20 minut w temperaturze 175 stopni C.
4. W międzyczasie robimy kruszonkę - zimne masło przesypujemy mąką, starając się przy tym nie miażdżyć masła, czując w dotyku zawsze mąkę, dzięki temu kruszonka wychodzi chrupiąca. Po przygotowaniu kruszonki wkładamy ją do lodówki na kilka minut.
5. Gotujemy budyń, który w trakcie nakładania na ciasto powinien być gorący, bo łatwiej się rozprowadza.
6. Wyjmujemy biszkopt ze śliwkami i jak tylko troszeczkę przestygnie, wykładamy bydyń, posypujemy kruszonką i ponownie wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
W gruncie rzeczy jest to bardzo łatwe ciasto, tanie a do tego bardzo, bardzo pyszne. Polecam gorąco i życzę tylko udanych wypieków.
Zapraszam do przepisu na pyszny tort śliwkowy
a zapracowanym gorąco polecam błyskawiczne super smaczne placuszki ze śliwkami
szybkościowy jabłecznik z czekoladową kruszonką
przepis na idealne powidła śliwkowe nie tylko do kanapek
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/08/ciasto-ze-sliwkami-na-biszkopcie-pod.html