ßßß Cookit - przepis na Orzeżwiający torcik jogurtowy - idealny na upały

Orzeżwiający torcik jogurtowy - idealny na upały

nazwa

Wykonanie

Zanim lato zagości na dłużej, warto zmniejszać w diecie ilość kalorycznych posiłków. Lekki torcik jogurtowy, bez dużej ilości tłuszczów, skoryguje wady naszego ciała, nie pozbawiając nas jednocześnie rozkoszy kosztowania delicji przy kawie czy herbacie.
Znajdź mnie także na facebooku
Składniki
1 litr jogurtu naturalnego
około 200 gram herbatników do wyłożenia spodu formy (polecam jednak biszkopciki, bo lepiej trzymają się ciasta - ja miałam pod ręką herbatniki, które lubią się kruszyć)
sok z cytrusów do nasączenia ciastek
1-1,5 łyżki cukru pudru
2 galaretki o różnych kolorach (nie muszą być kupne - można je zrobić na bazie domowych przetworów, do których dodasz żelatynę i cukier)
4 łyżeczki żelatyny (2 do masy jogurtowej białej i 2 do galaretki naturalnej bez jogurtu - u mnie jest to sok jagodowy w ilości 300 ml
Przygotowanie
Jogurt dzielimy na 3 części, w tym na jedną z nich odkładam go nieco więcej: Przykładowo dwa razy po 300 ml jogurtu (na każde 300 ml jogurtu, dodaje 1 galaretkę rozpuszczoną w niepełnej szklance gorącej wody) i raz 400 ml jogurtu, do którego dodaję 2 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w małej ilości zimnej wody. Naczynie z żelatyną wkładam do rondelka z ciepłą wodą.Zobacz, jak robię torcik jogurtowy na filmie w YT
Pierwsza warstwa:
300 ml zimnego jogurtu ubijam robotem, by go dobrze napowietrzyć (tak uzyskujemy efekt pianki). Pod koniec dodaje do galaretki kilka łyżek ubitego jogurtu do galaretki, szybko mieszam i wlewam do pozostałego jogurtu. Całość krótko miksuję i czekam chwilę, jak masa lekko stężeje. Wylewam na ciastka w tortownicy i wkładam do lodówki
Druga warstwa
Mieszam rozpuszczoną żelatynę w jagodowym soku i jak zacznie żelować wylewam na pierwszą warstwę.
Trzecia warstwa
Miksuje kolejne 300 ml zimnego jogurtu. Kiedy się nieco napowietrzy, dodaje rozpuszczoną galaretkę innego koloru tak, jak w pierwszej warstwie.
Czwarta warstwa
400 ml zimnego jogurtu ubijamy aż się napowietrzy. Pod koniec dodajemy około 1,5 łyżki cukru pudru. Dodajemy niewielką część jogurtu do dobrze rozklejonej, letniej żelatyny, szybko mieszamy, wlewamy i całość chwilę miksujemy. Kiedy masa żeluje, wylewamy na trzecią warstwę. U mnie w tortownicy było jeszcze miejsce na jedną warstwę, ale nie miałam już galaretki ani żelatyny, więc poprzestałam na czterech.
Skorzystaj ze sprawdzonego przepisu na lśniącą polewę lub zobacz , jak robię ją na filmie w YT
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2013/05/orzezwiajacy-torcik-jogurtowy-idealny.html