Wykonanie
0,5 kilograma
mąki25 dag.
masła0,5 szklanki drobnego
cukru lub 3/4 szklanki
cukru pudru3
żółtka1 łyżka gęstej 18%
śmietany2 łyżki zimnej
wody (opcjonalnie)otarta skórka z
cytrusów lub
waniliaszczypta
soliPrzygotowanieDelikatnie łączymy wszystkie składniki i krótko ugniatamy, wstawiamy do lodówki przynajmniej na pół godziny. Potrzebne będą foremki o typowej średnicy około 7 - 10 cm, których nie trzeba smarować tłuszczem. Napełnianie foremek
ciastem polega na rozwałkowaniu placka o grubości około pół centymetra i wyłożenia go na foremki lub formowanie kawałków ciasta w każdej foremce. Kruche babeczki pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Upieczone kruche ciasto, swobodnie wychodzi z foremek, wystarczy po kilku minutach od wyjęcia z piekarnika, puknąć foremką na przykład o deskę do krojenia. Babeczki bez problemu odskakują od foremek. Wystudzone kruche babeczki wypełniamy dowolnie, używając kremu budyniowego,
maślanego lub
bitej śmietany. Dekorujemy dostępnymi
owocami,
bakaliami, tartą
czekoladą, według własnych upodobań. Bardzo polecam!Zazwyczaj przygotowuje większe ilości tych łakoci, oczywiście na sucho, zwiększając odpowiednio proporcje składników na ciasto (można przechowywać je w lodówce, w szczelnym pojemniku, przez miesiąc lub dłużej). W każdej chwili, kiedy spodziewam się gości, mam pod ręką gotowe kruche babeczki, które wystarczy udekorować
bitą śmietaną. Zaletą tego przepisu jest fakt, że zawsze się sprawdza i jest łatwy w wykonaniu.Życzę udanych wypiekówPozdrawiam Weronika