Wykonanie
Składniki:- 2,5 szklanki
mąki- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- 1 kostka
margaryny- 4
jajka- szczypta
soli- 3/4 szklanki
cukru- 2 łyżki
kakao- 50 dag
śliwek- 1
kisiel wiśniowyPrzygotowanie:
Mąkę i
proszek do pieczenia przesiać, dodać
margarynę,
żółtka i połowę
cukru.Dokładnie wyrobić ciasto.Podzielić na 3 cześci, do jednej z nich dodać
kakao.Z każdej uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Śliwki przekroić na pół, usunąć pestki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.Na tarce o grubych oczkach jako spodnią warstwę zetrzeć jasną część ciasta, następnie warstwę ciemnego.Na ciasto ułożyć
śliwki skórką do dołu.
Białka ze szczyptą
soli ubić na sztywną pianę.Pod koniec ubijania dodać resztę
cukru oraz
kisiel.Uzyskaną pianę wyłożyć na
śliwki, a na wierzch zetrzeć pozostałą część jasnego ciasta.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C przez 45 minut.Po upieczeniu i wystudzeniu posypać ciasto
cukrem pudrem.